De Scarlet Horn Wortel

De wortelzaden in dit zakje komen van veredelaar Tineke Alberts, bestuurslid van Stichting Zaadgoed. Ze teelt het wortelras Scarlet Horn al enige jaren en wil dit graag met de donateurs van Stichting Zaadgoed delen. De zaden leveren een prachtige, heerlijke, wat afgeronde wortel op. Die korte vorm was bijzonder nuttig in de zware vochtige kleigrond van delen van Nederland. Het is de oudst bekende nog beschikbare oranje wortel en was al rond 1600 in Nederland te vinden en is sindsdien in stand gebleven door het selectiewerk van talloze boeren die de smaak en de teelt ervan waardeerden.
Stichting Zaadgoed ondersteunt boeren, die soms met alternatieve veredelingsmethoden, smaakvolle, niet per se uniforme, rassen ontwikkelen. Ze hoopt dat u, als consument, zult genieten van de diversiteit aan wortelen.
Bent u donateur? Dan kunt u ook meedoen!
Verwonder u - samen met ons - over de vorm, kleur en smaak en laat u uitdagen! Oogst uw eigen wortelzaad en deel het met vrienden en bekenden om zo nog meer mensen van dit ras te laten genieten. Onze donateurs ontvangen gratis van ons een zakje wortelzaadjes. Bent u donateur en wilt u meedoen, stuur ons dan een bericht naar: info@zaadgoed.nl. Bent u nog geen donateur? Word hier donateur en ontvang dan van ons een hartelijk welkom mét een zakje wortelzaadjes!
Zaaien: mei-juni op rijen (vergemakkelijkt oogst en onderhoud). Zaai-afstand minimaal 50 cm tussen de rijen, dun zaaien als het kan, of uitdunnen op 7 cm, oogstbaar na 4 à 5 maanden.
De wortelen kunnen in de tuin, (koude) kas, of in een pot of zak van zo’n 30 cm hoog op het balkon geteeld worden. Voor handige teelttips zie bijv. www.makkelijkemoestuin.nl, kijk in het Handboek ecologisch tuinieren of op www.tuinen.nl.
Laat aan het eind van het seizoen een paar wortelen in de grond zitten. Het volgende jaar schieten ze prachtig in bloei en vormen dan ook nog eens een uitstekende voedselbron voor bestuivende insecten.
Deeltips
Zaai het uit, bewaar het zaad van de mooiste wortel, deel uw wortelzaad met vrienden en bekenden. U kunt foto's van deze wortel challenge en uw ervaringen naar ons mailen. We zetten uw selectie op onze website. Voor de wortelzaden gaan we geen zaden terugvragen. Mocht u echter nog tomatenzaden hebben van de tomatenchallenge, dan graag!
Stichting Zaadgoed
Postbus 127
3700 AC Zeist
Zo genieten we samen van een prachtige, sterke en smaakvolle wortelen.
Samen telen we (h)eerlijke wortelen:
"Vandaag heb ik het grootste worteltje van het zaad uit het zakje ‘scarlet horn’, geoogst . De anderen laat ik nog wat groeien, als ze willen. De smaak is heerlijk zoetig."

"Ik wilde jullie even het resultaat van het zakje wortelzaad van afgelopen voorjaar laten zien.
Het zaad kwam wat matig op, maar de wortel mag er zijn denk ik. Over smaak kan ik nog niets zeggen.
In de bijlage de foto van het resultaat. Komend voorjaar zet ik een wortel terug in de grond voor de zaaadteelt."

"Hierbij een foto van een klein gedeelte van de oogst van het wortelzaad gekregen van Zaadgoed .
Wij hebben misschien te laat geoogst het zijn grote korte dikke wortels en toch hard maar uitstekend van smaak .
Geen wortelvlieg of andere aantasting en een goede opbrengst!"

"Gisteren de laatste wortels Scarlet Horn geoogst.
Sterke groeier met een gezond loof.
Heerlijk vol van smaak. Veel diversiteit in grootte."

"Ik had gezaaid in een pot en op mijn moestuin (lichte kleigrond). In de pot kwamen er geen wortels aan het loof.
Op mijn tuin had ik 3 redelijk grote wortels, zie plaatje met schaar. Wel veel loof in verhouding tot de grootte van de wortels.
Net voor Kerst heb ik nog wat geoogst, zie 2e foto. Kleine wortels maar wel lekker.
Ik denk dat dit ras niet helemaal geschikt is voor mijn grond. De smaak is OK, maar niet beter dan de normale wortelen die ik zaai.
Ik heb nog zaad over, dat ga ik volgend jaar weer zaaien. Blijft leuk om te kijken wat eruit komt.
Hartelijk dank voor het sturen van het zakje."

