De Scarlet Horn Wortel

De wortelzaden in dit zakje komen van veredelaar Tineke Alberts, bestuurslid van Stichting Zaadgoed. Ze teelt het wortelras Scarlet Horn al enige jaren en wil dit graag met de donateurs van Stichting Zaadgoed delen. De zaden leveren een prachtige, heerlijke, wat afgeronde wortel op. Die korte vorm was bijzonder nuttig in de zware vochtige kleigrond van delen van Nederland. Het is de oudst bekende nog beschikbare oranje wortel en was al rond 1600 in Nederland te vinden en is sindsdien in stand gebleven door het selectiewerk van talloze boeren die de smaak en de teelt ervan waardeerden.

Stichting Zaadgoed ondersteunt boeren, die soms met alternatieve veredelingsmethoden, smaakvolle, niet per se uniforme, rassen ontwikkelen. Ze hoopt dat u, als consument, zult genieten van de diversiteit aan wortelen.

Bent u donateur? Dan kunt u ook meedoen!

Verwonder u - samen met ons - over de vorm, kleur en smaak en laat u uitdagen! Oogst uw eigen wortelzaad en deel het met vrienden en bekenden om zo nog meer mensen van dit ras te laten genieten. Onze donateurs ontvangen gratis van ons een zakje wortelzaadjes. Bent u donateur en wilt u meedoen, stuur ons dan een bericht naar: info@zaadgoed.nl. Bent u nog geen donateur? Word hier donateur en ontvang dan van ons een hartelijk welkom mét een zakje wortelzaadjes!

Teelttips

Zaaien: mei-juni op rijen (vergemakkelijkt oogst en onderhoud). Zaai-afstand minimaal 50 cm tussen de rijen, dun zaaien als het kan, of uitdunnen op 7 cm, oogstbaar na 4 à 5 maanden.

De wortelen kunnen in de tuin, (koude) kas, of in een pot of zak van zo’n 30 cm hoog op het balkon geteeld worden. Voor handige teelttips zie bijv.  www.makkelijkemoestuin.nl, kijk in het Handboek ecologisch tuinieren of op www.tuinen.nl.

Laat aan het eind van het seizoen een paar wortelen in de grond zitten. Het volgende jaar schieten ze prachtig in bloei en vormen dan ook nog eens een uitstekende voedselbron voor bestuivende insecten.

Deeltips

Zaai het uit, bewaar het zaad van de mooiste wortel, deel uw wortelzaad met vrienden en bekenden.  U kunt foto's van deze wortel challenge en uw ervaringen naar ons mailen. We zetten uw selectie op onze website. Voor de wortelzaden gaan we geen zaden terugvragen. Mocht u echter nog tomatenzaden hebben van de tomatenchallenge, dan graag!

Stichting Zaadgoed
Postbus 127
3700 AC Zeist

Zo genieten we samen van een prachtige, sterke en smaakvolle wortelen.