De tomaten challenge

De tomatenzaden in dit zakje zijn het resultaat van verschillende kruisingen van vlees- en cherrytomaten. De vruchten zijn heerlijk, divers van smaak en hebben verschillende kleurcombinaties en vormen. Ze zijn  geteeld in de biologische moestuin  van Edwin Nuijten, bestuurslid Stichting Zaadgoed. We willen smaakvolle alternatieve veredelingsmethoden ontwikkelen, geen uniform ras , maar samen met u een diversiteit van tomaten ontwikkelen.

Bent u donateur? Dan kunt u ook meedoen!

Verwonder u - samen met ons - over de vormen, kleuren en smaken en laat u uitdagen! Het mooie is: als u volgend jaar het gewonnen zaad weer uitzaait, dan zal u weer een nieuwe diversiteit aan vormen, kleuren en smaken beleven. Misschien ziet u volgend jaar iets helemaal nieuws wat u dit jaar niet zal zien.

Onze donateurs ontvangen gratis van ons een zakje tomaten zaadjes. Bent u donateur en wilt u meedoen, stuur ons dan een bericht naar: info@zaadgoed.nl. Bent u nog geen donateur? Word hier donateur en ontvang dan van ons een hartelijk welkom mét een zakje tomatenzaadjes!

Dus: Zaai het uit, bewaar het zaad van de lekkerste en mooiste vrucht, deel uw tomatenzaadjes met vrienden en stuur ons (bij voorkeur via de mail) een foto en uw ervaringen terug. We zetten uw selectie op onze website. Zo ontwikkelen we samen sterke, smaakvolle en kleurrijke tomaten.

Teelttips

De tomaten kunnen in de tuin, (koude) kas, of op het balkon geteeld worden. Voor handige teelttips zie bijv. www.makkelijkemoestuin.nl of kijk in het Handboek ecologisch tuinieren.

Het beste is om de zaadjes eerst nog even binnen (of in een kas of serre) op te kweken, en dan kunnen de planten als er geen vorst meer is naar buiten de grond in.

Ondersteunen met bamboestokken, regelmatig dieven, en als het nat weer wordt, ze een dakje geven, zodat het blad niet vochtig wordt en ze geen last krijgen van phytophthora.

Tomaten zaden oogsten

Hieronder het te volgen stappenplan om tomatenzaadjes van uw eigen teelt te oogsten:

  1. neem een rijpe of redelijk rijpe tomaat
  2. snijd de tomaat doormidden  (snijvlak tussen het steeltje en het puntje/onderkant van de tomaat); dat werkt het makkelijkst
  3. lepel de inhoud eruit (zaadjes en de geleiachtige substantie daaromheen) en doe in een kopje met wat water
  4. laat een paar dagen gisten; er mag een velletje op komen
  5. haal het velletje er af en giet de inhoud van het kopje door een zeefje; spoel de zaadjes schoon onder de koude kraan
  6. laat de zaadjes drogen op een koffiefilter, daar blijven de zaden niet aan plakken.

Het is het beste om de zaadjes een week te laten drogen, dan weet je zeker dat ze goed droog zijn. En, als je meerdere mooie planten hebt, dan kun je van iedere plant een tomaat selecteren en de zaden oogsten. Houdt ze gescheiden en kijk wat ze volgend jaar opleveren.

Heb je de smaak te pakken gekregen? Bekijk dan ook eens het boek ‘Zelf zaden telen’.  https://zaadgoed.nl/boeken/zelf-zaden-telen-janneke-tops/. Daar staan nog meer tips in over het oogsten van zaden van diverse gewassen.