Tomaten uit de polder

Samen met 350 soorten groenten in een koude kas in de Nijmeegse polder zijn 60 tomatenvariëteiten gezaaid om te kijken welke rassen interessant zijn voor de biologische teelt. Stichting Zaadgoed ondersteunt heeft dit onderzoek in 2008 ondersteund.

Doel is te onderzoeken of het haalbaar is om deze rassen weer in omloop te brengen. Daarbij wordt gekeken naar de zaadteelt en naar eigenschappen van de tomaten die voor consumenten belangrijk zijn zoals smaak. Het project is uitgevoerd in samenwerking met de Bolster.

“De Bolster had nog 30 soorten tomatenzaden liggen die ze wilde uitproberen en ik had zelf ook zo’n 30 soorten verzameld. Nu heb ik alle 60 variëteiten bij mij in de grond gestopt om te kijken wat er uitkomt. Het is afwachten of deze planten straks genoeg oogst opleveren voor de handel. Dat is mijn risico." Aldus de initiatiefnemer zelf.

Stichting Zaadgoed subsidieerde extra onderzoeksuren. Het onderzoek bestond uit waarnemen, beschrijven, fotograferen en proeven. Het project is geslaagd.