Thomas Hoedjes, Peen

Korte goed smakende peen voor de zandgrond

Nadat Thomas in 2012 de Warmonderhof afrondde, is hij in 2013 op een aantal ha groenten gaan telen voor de voedselbank Eindhoven. Hij maakte uit overtuiging gebruik van zaadvaste rassen en volgde een cursus BD zaadveredeling, georganiseerd door Kultursaat e.V.

Om praktijkervaring op te doen startte hij met de verbetering van het zaadvaste wortelras 'Chantenay à Cœur Rouge', omdat de wortels wel erg veel variatie vertoonden. Er zaten heel goed smakende exemplaren bij die hij apart begon te houden. Zo ontstond zijn eerste veredelingsproject.

Ondertussen heeft Thomas een aantal veredelingsprojecten lopen die door Kultursaat e.V. worden gefinancierd. Hij is actief bezig met het ontwikkelen van een rood groenselderij ras (een vergeten groente), de verbetering van een rode bietenras, knolvenkel, een oud wit wortelras uit de Elsas en Tagetes.

Sinds 2013 is heeft hij zijn eigen ecologisch hoveniersbedrijf en combineert dit met het veredelingswerk. “Van beide beroepen geniet ik, maar het doel is het accent de komende jaren wat meer te verschuiven naar de veredeling”.

Zijn verdelingswerk voert hij uit op de stadsboerderij de Genneper Hoeve, een biodynamisch gemengd bedrijf in Eindhoven.

Chantenay

Thomas heeft gekozen om met het peenras Chantenay aan de slag te gaan. Dit ras spreekt hem erg aan. Het is een sterke wortel met veel smaak en is goed te bewaren. Ten opzichte van de ‘moderne’ bewaarwortelrassen is de smaakbeleving veel breder en intenser. Chantenay is een kort ras met een conische vorm en is niet bedoeld voor massaproductie. Het is echter een ras dat het op zandgrond en op gronden met een slechte bodemstructuur ook goed doet. Doordat de wortels kort zijn komen groeiafwijkingen minder voor.

Verbeteren

Het doel van Thomas is om een smaakvol, robuust en uniform Chantenay-ras met een mooie kleur en goede opbrengst te ontwikkelen voor met name de Brabantse zandgrond. Hij is in 2014 begonnen met het selecteren van 120 penen, op grond van vorm en gezondheid, in een productieveld. Deze penen werden in de koeling bewaard en door een smaakpanel onderworpen aan een smaaktest, waarbij vooral gelet werd op zoetheid en aroma en de goede balans daartussen.

De beste 23 penen zijn als moederplant uitgeplant en hebben samen met 30 andere planten afgebloeid. In 2016 hebben de nakomelingen van deze planten op het veld gestaan en is er weer geselecteerd op vorm, grootte, afgerondheid en gezondheid. In 2017 heeft een groter aantal samen gebloeid en na selectie in een groot bestand in 2018, staan de geselecteerde nakomelingen daarvan momenteel op het veld om weer samen te bloeien. Thomas streeft naar een licht conische vorm.

Streven naar uniformiteit

Door deze vorm van positieve massaselectie op vorm en smaak enkele generaties toe te passen hoopt Thomas een ras te krijgen dat voldoende uniform is. Wellicht dat tegen die tijd het zaad via de Zaderij beschikbaar komt voor kleine professionele tuinders en consumenten met een moestuin. Er belooft een smaakvolle peen aan te komen. Mensen die de lijnen van Thomas al geproefd hebben zijn in ieder geval enthousiast.

Onze Bijdrage

Stichting Zaadgoed ondersteunt dit project omdat korte wortelrassen in de vergetelheid zijn geraakt en dit ras een waardevolle aanvulling is binnen de diversiteit die peen kent, zeer zeker ook door zijn robuustheid en smaak.

Thomas is een kritische kijker en een enthousiaste veredelaar, waar Stichting Zaadgoed vertrouwen in heeft.