Paspoort

Naam: René Groenen

Geboren: 1959

Woonachtig: Oostelbeers

Beroep: Biologische teler en veredelaar groentegewassen

Gewassen: Knolvenkel, rode biet, bloemkool, uien, radijs, stokbonen, tuinbonen, sperziebonen, doperwten, boerenkool, chinese kool, rucola, andijvie, pompoen, spinazie

Website: https://www.debeerschehoeve.nl

Als je met René Groenen praat, dan merk je dat hij erg geïnspireerd wordt door de antroposofie en het gedachtengoed van Rudolf Steiner. Planten zijn voor hem de verbinding tussen hemel en aarde. René is zich er sterk van bewust dat in heel het universum alles met elkaar samenhangt en in verbondenheid leeft. Vanuit dit besef werkt hij samen met zijn vrouw Gineke de Graaf op het bedrijf de Beersche Hoeve op het landgoed Baest in Oostelbeers.

Vroeg en zelfdekkend
René heeft een passie voor planten en zaad. Van verschillende gewassen zoals knolvenkel, radijs, spinazie, doperwt, tuinboon, stokboon, sperzieboon, rucola en nog vele andere gewassen (zie paspoort) houdt hij rassen in stand of vermeerdert hij ze voor Bingenheimer Saatgut. Maar zelf veredelen en nieuwe rassen selecteren dat is zijn leven. En dan uiteraard op de meest pure manier. Hij heeft al veel werk verzet in rode bieten, uien, pompoen, andijvie, roodbladige boerenkool, rucola, chinese kool en spinazie. In 2013 is hij begonnen aan een grote uitdaging namelijk het ontwikkelen van een vroeg en een goed zelfdekkend zaadvast bloemkoolras voor de biologische landbouw. Zelfdekkend wil zeggen dat de bladeren van de plant zich tijdens de groei op het veld uit zichzelf over de bloemkool vouwen. Als die niet gebeurt, wordt de bloemkool groen. Onder het blad in het donker blijft die mooi wit. Bij ouderwetse rassen werd het toedekken nog wel met de hand gedaan. Zie je het voor je, zo’n heel veld bloemkolen die toegedekt moeten worden?

Zaadzetting is de bottleneck
Het veredelen van bloemkool is geen sinecure, temeer omdat het moeilijk is om de planten te laten bloeien. De bloemkool is namelijk, niet als de broccoli een gedrongen bloeiwijze, maar embryonaal weefsel. Toch lukt het René vaak wel om de planten in bloei te krijgen.

Hij is het bloemkoolproject begonnen met het open laten bestuiven van een aantal vroege en herfstrassen. Vanuit de gelukte kruisingen selecteerde hij de planten die voldoende vroeg waren en goed dekten. Van een deel van deze planten kon zaad geoogst worden. Helaas waren de weersomstandigheden van de volgende jaren desastreus voor de bloei en zaadzetting.

Afhankelijk van de weersomstandigheden
Overvloedige regenval in 2014 en 2016 zorgde ervoor dat er geen zaad geoogst kon worden. René liet zich echter niet uit het veld slaan en ging in 2017 verder met restzaad uit 2015. Hieruit selecteerde hij toch weer een aantal planten met de gewenste eigenschappen. Op zich zag het er veel belovend uit. Van een deel van deze planten wist hij ook zaad te oogsten. Maar toen kwam het extreem warme en droge jaar 2018. Met veel kunst en vliegwerk lukte het nog wel om de planten te laten bloeien, maar deze vormden geen zaad. Gelukkig is er nog wat reservezaad uit 2017 waarmee hij verder kan werken.

Ondanks alle tegenslag blijft Stichting Zaadgoed het bloemkoolproject steunen. Bloemkool is voor de biologische landbouw een belangrijk gewas en de nood aan zaadvaste rassen is hoog.