Wortel smaaktest

Tijdens de week van de smaak in 2009 heeft Stichting Zaadgoed samen met Odin, bekend van het fruit- en groente- abonnement, een wortel smaaktest georganiseerd met verschillende wortelrassen die potentie hebben voor de biologische teelt. Met de smaaktest willen Stichting zaadgoed en Odin consumenten laten kennismaken met de smaakverschillen tussen verschillende wortelrassen en aandacht vragen voor het belang van biologische veredeling en (genetische) diversiteit.

Uitslag wortelsmaaktest door consumenten
2500 abonnees van Odin hebben tijdens de Week van de Smaak in hun groentetas twee zakjes wortels ontvangen, met de vraag om deze zorgvuldig te proeven en te beoordelen. In het ene zakje zat iedere keer het referentieras Romance en in het andere zakje 1 van de 4 andere rassen. Daarnaast waren er in 5 biologische winkels smaaktesten met alle vijf de rassen. 560 abonnees hebben de antwoordkaart ingevuld en teruggestuurd. Dat is een respons van maar liefst 22%! In de 5 biologische winkels zijn nog eens 80 testformulieren ingevuld. Veel mensen hebben de smaaktest samen met vrienden of familieleden uitgevoerd. In totaal hebben 1295 mensen aan de smaaktest meegedaan. Zoals u in onderstaande tabel kunt zien liggen de beoordelingen opvallend dicht bij elkaar. Romance komt volgens Odin als beste uit de bus en Milan als tweede.

rasnrnaam ras en zaadbedrijfaantal x beoordeeldzoetheidbitterheidknapperig-heidsmaakalgemeen cijferzomaar een paar opvallende opmerkingen
1=niet, 9=zeer1=niet, 9= zeer1=droog, 9=fris1=flauw, 9=sterk1=laag, 9=hoog
ras 1Romance

(Nunhems)

 

6325,72,56,45,76,3"zou onze favoriete wortel kunnen zijn"
ras 2Milan

(Bingenheim)

2265,62,86,25,86,0"oogt mooier, favoriet van de kinderen"
ras 3Nerac

(Bejo)

2475,336,25,55,8"niet hele sterke wortelsmaak, smaakvol"
ras 4Nipomo

(Bejo)

 

 

2435,236,25,75,9onze kinderen van 6 en 7 hebben de test gedaan en ook de naam van de smaak bedacht: stroet (sterk-zoet)
ras 555-300

(Rijk Zwaan)

1615,72,95,95,85,7weinig smaakverschillen
totaal1509

De rassen zijn drie keer geproefd. Tijdens de veldbeoordeling door telers en zaadfirma’s, door een professioneel panel van 5 proevers van PPO-Glastuinbouw en door 1295 consumenten van Odin. Niet alle rassen konden worden geproefd en daarom is de vergelijking van de verschillende testen alleen mogelijk voor een beperkt aantal rassen. Wilt u meer weten over de smaaktest door telers en veredelaars of de beoordeling van het professionele smaakpanel lees dan hier verder.

Veldbeoordeling
Bij de veldbeoordeling werd de peen rauw geproefd (tabel 4). De best smakende rassen waren Namur, Nerac en ras 55-300 van Rijk Zwaan. Van deze drie rassen staat het ras Namur al langer bekend om zijn goede smaak.

RasSmaak
1 Namur7,7
2 Jeanette6,3
3 Fynn5,7
4 Romance6,2
5 Negovia5,3
6 Elegance6,3
7 Miami5,6
8 Nipomo6,1
9 55-300 RZ7,0
10 Nerac6,9
11 Niland6,3
12 Nun 30-255,9
13 Milan6,3
14 CLX 31875,7

 

Professionele smaaktest
De professionele smaaktest werd uitgevoerd door een expert panel van vijf getrainde proevers van PPO Glastuinbouw (tabel 5). In de test werd per ras vier penen geschild met een dunschiller, in plakjes van 5 -10 mm gesneden. Het rauwe product werd direct beoordeeld. Voor de beoordeling van gegaard product werden de plakjes 10 minuten gestoomd bij 95 graden Celsius in een Miele stoomoven. Uit deze beoordeling komt de conclusie dat Nerac en Niland matig van smaak zijn en Romance goed van smaak is. Sommige experts vinden de peensmaak van Romance te intens in het gegaarde product. Dit nadeel zou echter kunnen wegvallen bij gebruik van dit product in een gerecht.

Smaak karakteristiek

vers

Smaak niveauSmaak karakteristiekgegaardSmaak niveau
 

Nipomo

 

Hard, droog, voldoende zoet, knapperig, voldoende peensmaak 

Redelijk

 

beetje zoet, smeuïg 

Redelijk

 

 

Nerac

 

 

Hard, droog, minder zoet,

vlak van smaak

 

Matig

 

Vlak, weinig zoet, weinig peensmaak 

Matig

 

 

Negovia

 

Hard, droog, redelijk zoet 

 

Redelijk

 

Peensmaak met notige bijsmaak, zoet, smeuïg 

 

Redelijk

 

 

Romance

 

Sterke peensmaak, zoet, knapperig, smeuïgGoedIntense peensmaak, zoet, knapperig, smeuïgGoed
 

Niland

 

te hard, weinig peensmaak,

maar niet droog

MatigBeetje smeuïg, matig zoet, sappig,

vlak en saai van smaak

Matig
55-300-RZ

 

Hard, niet zoet, weinig peensmaak, vlak van smaak 

Redelijk

 

 

Droog, weinig zoet, tikje aardappelsmaak 

Redelijk

 

 

 

Peen rassenproef
Op proefboerderij de Broekemahoeve in Lelystad is in 2009 een peen rassenproef aangelegd. Doel was te toetsen welke rassen het beste voldoen aan de wensen van biologische telers en consumenten. In de proef zijn maar liefst 14 rassen vergeleken. Van 7 rassen is het zaad op biologische wijze vermeerderd en 2 rassen zijn zelfs helemaal op biologische wijze veredeld door het Duitse bedrijf Bingenheim. De overige rassen zijn gangbare rassen waarvan de zaadbedrijven denken dat ze potentie hebben voor de biologische sector. Als de telers het daarmee eens zijn zullen deze rassen waarschijnlijk worden opgenomen in biologische vermeerderingsprogramma&s.
Op donderdag 17 september hebben telers en zaadbedrijven op de Broekemahoeve de wortelrassen beoordeeld en vergeleken. Op vrijdag 18 september zijn de rassen die het beste uit de bus kwamen geoogst voor de smaaktest.

 

Smaaktest
In de week van de smaak van 20 tot 27 september vonden 2500 Odin-abonnees bij hun groenteabonnement twee zakjes met wortels, een smaaktestformulier, een antwoordkaart en een nieuwsbrief van Stichting Zaadgoed. De wortels zijn afkomstig van de rassenproef op de Broekemahoeve in Lelystad. De Odin Abonnees is gevraagd om de wortels op smaak te testen en via een antwoordkaart aan Odin te laten weten wat ze hebben ervaren. De resultaten zijn naast die van een officiële smaaktest gelegd en in het Odin nieuws en op www.odin.nl bekend gemaakt.