‘’Resistentie is het enige antwoord op phytophthora” zegt Niek Vos (lees artikel in Biokennis).  Niek Vos is biologisch aardappelteler en boerenkweker in Kraggenburg. In de biologische teelt is phytophthora een ernstige aardappelzieke. Deze ziekte kan al vroeg in de teelt bruinverkleuring en afsterving van de bladeren en stengels veroorzaken. Er is dan een grote kans dat de planten te weinig aardappelknollen gemaakt hebben. Een tweede probleem is dat phytophthora ook nog knolrot kan veroorzaken. Dus in het geval dat de planten wel op tijd knol hebben kunnen zetten voordat het loof is afgestorven door phytophthora, kan het zo maar gebeuren dat de knollen toch nog wegrotten in de grond.

‘De kans om een nieuw resistent ras te vinden die ook mooie knollen geeft, is heel klein. Dat ik zelf in 2006 een ras Bionica heb kunnen introduceren met resistentie tegen phytophthora was een toevalstreffer. Maar het is lastig om marktpartijen voor deze aardappel te interesseren. Hij heeft wit vlees en consumenten zijn gewend aan een lichtgele kleur’.

In 2016 heeft Niek een nieuw ras Sevilla op de markt gezet. Dit ras voldoet wel aan de eisen van de markt, maar dit ras is moeilijker te telen vanwege virusgevoeligheid. Niek Vos is verder aan het veredelen van dit belangrijke gewas op kleur en smaak. Hierbij verwacht hij dat de kans op succes nog steeds groot is. Na het kweken komt er overigens nog een belangrijk traject van marktintroductie en rasopbouw. Want dat is het uiteindelijke doel: een commercieel ras.