A8 is een kwekerij van biologisch dynamische groenten en kruiden. Het bedrijf probeert een zo groot mogelijk assortiment kruiden en bladgroenten op te kweken voor verkoop van plantgoed en voor eigen teelt.

Voor de Zaderij vermeerdert A8 het ras Alvoro Mono, een goede, vroege rode biet. In de ogen van Willem met een zwak punt; het loof, dat heeft niet veel om het lijf, waardoor de biet inboet aan groeikracht. Willem heeft Alvoro Mono gekruist met het ras Robuschka om de loofkwaliteit te verbeteren. Dit jaar komt de eerste populatie op het veld. We zijn benieuwd naar de resultaten.

Paprika

Een hele andere aanpak vergt de paprika. Het streven van Willem is om uit het hybride ras Sprinter een stevige zaadvaste paprika voor de koude kas te ontwikkelen. Het nieuwe ras moet lekker smaken, liefst een beetje zoet. Een dikke vruchtwand hebben, want die eet je tenslotte. Niet gevoelig zijn voor neusrot en een goede groeikracht. Hij heeft nu twee veel belovende lijnen van 50 planten.

Stichting Zaadgoed steunt de veredelingsprojecten van Willem omdat Willem bijdraagt aan het vergroten van de diversiteit aan zaadvaste rassen voor de biologische landbouw. Die beschikbaarheid vinden we belangrijk.  Het ‘opkalefateren’ van oude rassen past daarbij evenals het werk aan gewassen waarvoor vrijwel geen zaadvaste varianten bestaan zoals paprika.

Voor meer informatie over dit prachtige project, kijkt u op de website: www.a8-doorn.nl