De naam zegt het al. De familiepompoen is groot genoeg, tot maar liefs 4 kg, om met meerdere gezinnen van te eten bij een familiedag of buurtbarbecue. Maar het concept gaat verder, de ‘familie’ wordt in dit project ook betrokken bij de teelt en selectie van de pompoen. Dat was het idee van biologisch-dynamisch tuinder Isabel Duinisveld, werkzaam bij de Warmonderhof.

Het is nu ongeveer vijf jaar gelden dat zij zaden kocht van de Marina di Chiogga pompoen. Een grote groene smaakvolle muskaatpompoen uit Portugal. Gedurende vijf jaar selecteerde ze in dit vast ras op grootte, vorm, smaak en geur. Nu is de pompoen niet meer groen, maar meer oranjebruin van kleur met nog wel de karakteristieke zoete smaak.

Sinds het najaar van 2019 is de ‘pompoenfamilie’ betrokken bij de selectie op smaak. Consumenten die een pompoen kochten via een Odinwinkel of de webwinkel Hofweb.nl kregen daarbij een folder. Daarin werden ze gevraagd om 25 zaden terug te sturen als ze de pompoen erg lekker vonden. Die zaden worden dan het volgende voorjaar weer uitgezaaid. Daar ben je als lid van de pompoenfamilie ook van harte voor uitgenodigd, evenals voor de oogst en een heerlijk pompoendiner.

Dit deel van het project is voor Isabel minstens zo belangrijk als de selectie zelf. Op deze manier wil ze de consumenten bewust maken van wat ze kopen en consumeren, waar het vandaan komt en hoe het groeit. En de consumenten zijn enthousiast. Maar liefst 98 zakjes zaad stuurden ze terug. Op de website toekomstzaaien.nl staan filmpjes en foto’s die helpen om dit goed te doen. Ook zijn daar recepten voor heerlijke pompoengerechten te vinden.

Stichting Zaadgoed steunt dit project van harte omdat de pompoen een belangrijk gewas is voor de biologische landbouw. Maar wat ze vooral van meerwaarde vindt is de enthousiaste en praktische manier waarop Isabel de consument met de selectie en teelt verbindt. Hierdoor worden steeds meer mensen zich bewust van het belang van biologische zaadvaste rassen en raken ze meer verbonden met het voedsel dat ze kopen en eten. De hoop van Isabel en van Stichting Zaadgoed is dat er in de toekomst ook meerdere mensen de familiepompoen gaan telen. Dat kan makkelijk, gewoon met de zaden uit de pompoen die je eet.