Donateursdag 2019

 

Door Marjolein Tiemens-Hulscher

Zaterdag 21 september troffen ruim 25 donateurs elkaar in Doorn op het bedrijf A8 van Willem, Titia en Verena ‘t Hooft. We werden hartelijk ontvangen in de zonnige tuin met sap, aangekleed water, koffie of thee en heerlijke eigengebakken koek.

Na een welkomwoord van de voorzitter van Stichting Zaadgoed Cor Zenhorst vertelde Willem over het bedrijf. In de ruim dertien jaar dat ze nu bezig zijn hebben ze de bodem van een ‘zandwoestijn zo zuur als azijn’ waarop niks meer wilde groeien, weten om te toveren in een weelderige tuin. Het geheim? Organische stof. Naast de plantenopkweek en de teelt van groenten en kruiden voor lokale afnemers groeide van lieverlee de tak van de plantenveredeling.

Onder leiding van Willem en Verena gingen we in twee groepen uiteen, om met name de zaadteelt en de veredelingsprojecten te bekijken. We zagen onder andere verschillende selecties van boerenkool, rode spuitjes, tomaten en paprika. Ik moet zeggen dat het wel even duurde voordat ik verschillen zag tussen drie verschillende boerenkoolselecties. Op het eerste gezicht leken ze toch wel erg op elkaar. Door het verhaal erbij en elkaar op details te wijzen leerden we beter te kijken en de verschillen te zien. Dat was een leuke ervaring.

Het proces van ontwikkelen van nieuwe selecties omschreef Willem als een soort ontdekkingsreis, waarbij je de stip op de horizon, het doel, steeds als richting moet aanhouden, anders kom je nergens. Desondanks is het veredelingsproces en de bedrijfsvoering bij A8 geen rechtlijnig proces. Willem, Titia en Verena, laten zich graag inspireren door wat zich aandient en haken daar dan met hun werkwijze vaak op in. Geen vooropgezet plan dus. Dat doodt de creativiteit.

Na de rondleiding werden we aan het werk gezet. Maar liefst 29 selecties paprika stonden te wachten om geproefd te worden. Voor mij als niet paprikaliefhebber was dat even slikken. Maar ik had geluk. De eerste die ik proefde was lekker zoet en fris, niet te sterk van smaak. Die kreeg van mij dus een hoog cijfer. Maar zoals u weet, smaken verschillen. Een echte paprikafan vond het maar een flauwe hap. Toch sprongen er een aantal selecties uit, die duidelijk, vrijwel unaniem, beter gewaardeerd werden dan de rest.

De middag werd besloten met een gezamenlijke maaltijd. Hoe bijzonder was dat. Daar, bij de smaakvolle eigen gemaakte soep van de zelf geteelde groeten, kwamen nog mooie gesprekken los. Wat was het een geweldige middag. Bent u er volgend jaar ook bij?