Meer dan vijftig enthousiastelingen ontmoetten elkaar tussen de gewassen en proefden samen de diversiteit van zaadvast.

Scherpenzeel, 11 september – Maandagmiddag 4 september stroomde het veld van biologische tuinderij ‘t Struykgewas vol met enthousiaste telers, consumenten en koks. De diversiteit van biologische zaadvaste rassen werd op een wel heel bijzondere manier tentoongesteld. De bezoekers konden niet alleen langs alle rassen van de rassenvergelijking wandelen en ervaringen uitwisselen. Ze werden ook uitgedaagd door ‘smaakspecialist’ Reinier Hoon die met zijn verhaal meerdere zintuigen van de bezoekers wist te beroeren.

Bij biologische tuinderij ‘t Struykgewas in Scherpenzeel staan acht rassen buitenteelt paprika, zes rassen buitenteelt aubergine en zeven rassen rode bieten van verschillende aanbieders (Bingenheimer Saatgut, De Bolster, De Zaderij, Vitale Rassen). De hoge opkomst en het stralende weer zorgden voor een bijzondere middag die naar meer smaakt.

Mieke Lateir van Bingenheimer Saatgut: “Wat mij vooral is bijgebleven is het enthousiasme, de hoge opkomst en de grote diversiteit die zichtbaar werd in de rassendemo. Zoveel interesse in het thema zaadvast, dat maakt mij heel blij en hoopvol.”

Pieter Struyk van biologische tuinderij ´t Struykgewas: “Een en al positiviteit en wat een goede sfeer. Men was zo geïnteresseerd en bleef mij maar vragen stellen. Wat mij betreft krijgt dit zeker een vervolg!”

Aukje Stoffelsma van tuinderij Klein Alma: “Ik vond de smaakvergelijking geweldig om te doen. Meestal heb je namelijk maar één soort bieten tegelijk klaar op je land en die smaken altijd heerlijk. Nu kon je al die rassen vergelijken. Ik denk dat we dat hier volgend jaar ook maar moeten doen, een bieten proefdag. Een mooie wetenswaardigheid die besproken werd: de meeste smaakstoffen zijn voedingsstoffen (alleen al om de simpele reden dat water geen smaak heeft). Jammer genoeg heeft bij veredeling van rassen de laatste decennia de nadruk op kwantiteit (kilo’s) gelegen en minder bij kwaliteit (voeding dus smaak). Tijd voor verandering!”

Edwin Nuijten van Stichting Zaadgoed: “Mij is vooral bijgebleven hoe belangrijk uitwisseling van ervaringen is. Iedereen heeft andere interesses en we kunnen elkaar aanvullen. Samen kom je verder.”

Opgevangen tijdens de dag “Wat een stralende dag om elkaar zo op het veld te ontmoeten en de gewassen te bekijken, en dan ook nog in combinatie met het thema smaak. Het is zoveel fijner om elkaar op deze manier te ontmoeten!”

Over de Ketenwerkgoep biologische zaadvaste rassen

De Ketenwerkgroep streeft ernaar dat steeds meer telers, veredelaars, vermeerderaars en ook consumenten kiezen voor reproduceerbare zaadvaste rassen, zonder patenten. Biologische zaadvaste rassen zijn diverser met als doel meer vitale robuuste gewassen die tegen een stootje kunnen en tegelijkertijd zorgen voor meer agro-biodiversiteit. Biologisch veredelde zaadvaste rassen bieden de boer de mogelijkheid om in een ras verder te selecteren. Omdat een biologisch ras ook patentvrij is, kan de boer onafhankelijk zijn of haar selectiewerk doen. Vandaag de dag is dat helaas niet meer vanzelfsprekend. Nieuwe rassen een kans geven is niet alleen leuk maar ook belangrijk om de diversiteit aan verschillende groenterassen in de toekomst te behouden. Bovendien staan steeds meer consumenten open voor bijzondere, smaakvolle gewassen.

De Ketenwerkgroep is op 19 maart 2022 opgericht door: Odin boerderij De Beersche hoeve, Odin en Stichting Zaadgoed. De rassendemo op 4 september is mede mogelijk gemaakt in samenwerking met Bingenheimer Saatgut en is gefinancierd door Stichting Zaadgoed.

Foto’s hoge resolutie, behorende bij dit persbericht. Graag bij gebruik de naam van de fotograaf vermelden: Helga van Ree.

Foto Paprika proeven (hoge resolutie)

Foto bieten in het veld (hoge resolutie)

Foto Pieter Struyk met aubergine (hoge resolutie)

Meer foto’s in lage resolutie hieronder. Hoge resolutie verkrijgbaar door te mailen naar secretariaat@zaadgoed.nl

Over de Beersche Hoeve

Op biodynamische boerderij De Beersche Hoeve worden groenten geteeld, groentezaden vermeerderd en nieuwe groenterassen ontwikkeld. De komende jaren wil de Beersche Hoeve naast de productie van zaden en groenten zich ontwikkelen tot een kennis- en onderzoekscentrum voor zaadvaste veredeling.

De groenterassen die De Beersche Hoeve teelt en ontwikkelt zijn niet alleen vrij, maar ook zaadvast. Dat wil zeggen dat uit het zaad van deze rassen planten groeien met dezelfde eigenschappen als de ouders, maar met kleine variaties. Net als in de natuur. Tuinders die de zaden kopen van deze rassen, kunnen uit de groenten die daaruit groeien zelf weer nieuw zaad oogsten. Ze kunnen daarbij selecteren op de eigenschappen die het beste passen bij hun omstandigheden. Zo helpen we tuinders om onafhankelijk te worden van de multinationals. En dragen we eraan bij dat zaden beschikbaar blijven voor iedereen.

Over Odin

Odin is de grootste biologische foodcoop van Nederland en bestaat sinds 1983. Consumenten kunnen lid worden van de coöperatie en hebben inspraak in het beleid via de ledenraad. Odin heeft een groothandel en een bezorgdienst. Onze producten worden door winkels en horeca in Nederland en België verkocht. Ook hebben we eigen winkels, een imkerij en een boerderij voor zaadteelt & plantenveredeling. Alles 100% biologisch en het liefst biodynamisch.

Over Bingenheimer Saatgut

Bingenheimer Saatgut biedt zaden aan van biologische en biologisch-dynamische zaadvaste rassen. Hiermee wil Bingenheimer Saatgut de diversiteit aan rassen voor groenten, kruiden en bloemen mee in stand houden en bevorderen. Bingenheimer Saatgut is deel van een netwerk van veredelaars, zaadvermeerderaars en telers die zich samen inzetten voor meer diversiteit en kwaliteit in de landbouw.

Over Stichting Zaadgoed

Stichting Zaadgoed is opgericht in 1998 (viert dit jaar het 25-jarige jubileum) om biologische zaadteelt en veredeling te stimuleren. Dit doet ze onder andere door het ondersteunen van concrete veredelingsactiviteiten voor en door biologische telers en veredelaars. Daarnaast zet de stichting zich in voor het behoud van de diversiteit aan gewassen en rassen in de landbouw.

De Stichting wil bijdragen aan de verbetering van de biologische landbouw en een toename van de agro biodiversiteit, door:

  1. Het bevorderen van een duurzaam beheer van onze cultuurgewassen in Nederland en Belgie door het gebruik van verantwoorde veredelingstechnieken;
  2. Het bevorderen van agro-biodiversiteit;
  3. Ontwikkeling van veredelingsmethoden geëigend voor de biologische landbouw die vrij zijn van het gebruik van genetisch gemodificeerde organismen;