Tweejarige samenwerking met Caring Farmers en De Zaderij
Dankzij een subsidie van het Europese Fonds voor Plattelandsontwikkeling binnen de Sabe regeling hebben Caring Farmers, De Zaderij en Stichting Zaadgoed in 2023 en 2024 samengewerkt aan een Levende Zadenbank. We hebben ons ingezet voor meer bewustzijn en kennis over het belang van zaadvaste rassen. We staan voor rassen die patentvrij zijn en die zaden produceren waarmee boeren en telers het jaar erop weer verder kunnen telen. Met patentvrije zaadvaste rassen krijgt de teler weer meer de touwtjes in handen en de biodiversiteit op het land en op het bord neemt toe.
Bekijk het eindverslag van de Levende Zadenbank.
Bekijk hieronder de drie video's die zijn gemaakt tijdens de campagne Levende Zadenbank.
Levende Zadenbank; een campagne voor meer zaadvaste zaden
Zaadvaste rassen telen
Vergeten groente gezocht
Terugblik rassenproeven 2024
Bij vier verschillende telers zijn in 2024 proefvelden ingezaaid
Op de biologische groentekwekerij Eko-Logisch in Roelofarendsveen, van David Luijendijk, stonden komkommers, stokslabonen, stoksnijbonen en suikermais. De suikermais was buiten uitgeplant en de overige gewassen stonden op dit bedrijf in de kas. Op maandagmiddag 22 juli was er een rassenvergelijking met smaakproef op zijn bedrijf. Nieuwsgierig hoe dat was? Bekijk dan dit nieuwsbericht.
Op de biologische tuinderij 't Struykgewas in Scherpenzeel, van Pieter Struyk, stonden komkommers, mais en boerenkool. De suikermais, komkommer en boerenkool stonden buiten. Zijn komkommers heeft hij bij een fruitmuur gezet, een mooie manier om te kijken hoe deze rassen het in de buitenlucht doen. Pieter heeft al eerder met een rassenvergelijking meegedaan in 2023, nieuwsgierig hoe dat was? Bekijk dan dit nieuwsbericht.
Bij de Ommuurde tuin in Renkum, van Esther Kuiler, stonden stokslabonen, stoksnijbonen en suikermais, allen in de buitenlucht. Op haar bedrijf waren ook rassenproeven vanuit de genebank te zien.
Bij de Beemstergaard in Zuidoostbeemster, van Patrick de Haan, stonden komkommers, stokslabonen, stoksnijbonen en boerenkool. De komkommer stonden bij dit bedrijf in de tunnelkas en de stokbonen en boerenkool buiten.
Komkommer
Van komkommer kregen we zaden opgestuurd van het ras ‘Witte Bruid’. Deze witte komkommer zal vergeleken worden met twee oude gele komkommerrassen uit de genenbank en daarnaast drie groene komkommer rassen. De telers die meedoen hebben de rassen die zij gewoonlijk telen ook doorgegeven zodat zij goed kunnen kijken of de bijzondere rassen voor hen in de toekomst geschikt kunnen zijn.
Bonen
Bonen zijn voor veel mensen een gemakkelijk en dankbaar gewas om zelf te vermeerderen. Veel van onze grootouders hielden hun eigen lokale rassen in stand. Een interessante snijboon kruising en twee mooie verhalen over bijzondere sperzieboontjes zorgen ervoor dat er straks zeven verschillende sperzieboon en zeven verschillende snijboonrassen te bewonderen zijn.
Stoksnijboon
Stokslaboon
Suikermais
Omdat er de laatste jaren veel gaande was op het gebied van suikermais veredeling hebben we dat gewas ook toegevoegd aan ons ‘kleurenpalet’. Er is voor gekozen om drie heel nieuw ontwikkelde zaadvaste rassen naast drie bestaande zaadvaste rassen te zetten.
Boerenkool
We kregen ook een boerenkool ‘Westerwoldse Mous’ opgestuurd. Net als bij komkommer zie je van boerenkool ook vaak maar 1 type in de winkel, terwijl er zoveel meer diversiteit is. Er zullen vijf andere rassen naast deze inzending komen te staan.
Vergeten groenten gezocht
Oproep voor zaden van vergeten groenterassen voor Levende Zadenbank (aanmelden kan nog steeds)
Stichting Zaadgoed, De Zaderij en Caring Farmers zoeken vergeten groenterassen voor meer biodiversiteit op het bord en in de winkel. Met een landelijke oproep aan telers, tuinders en moestuiniers hopen de organisaties zaden van voldoende verschillende oude, vergeten of eigen (nieuwe) rassen te ontvangen om in 2024 proefvelden mee in te zaaien. De rassen die het beste uit de proeven komen, kunnen via De Zaderij hun weg weer naar de winkels en ons bord vinden. Dus telers en tuinders opgelet: heb je zelf een ras ontwikkeld, gebruik je nog groentezaden van je grootouders of teel je een ras wat je lang niet in een biowinkel bent tegengekomen, laat het ons weten. Wij geven jouw ras een kans om landelijk bekend te worden!
We weten dat er telers zijn die zelf oude groenterassen in stand houden, bijvoorbeeld uit de regio of van een opa of oma. En ook dat er nieuwe selecties zijn ontstaan waarvan vaak geen zaad meer verkrijgbaar is in de winkel. Juist deze groenterassen willen wij een podium geven en daarom roepen we iedereen op die zo’n oud ras of (eigen) selectie heeft contact met ons op te nemen via onderstaand aanmeldformulier.
Geef daarbij aan wat de rasnaam of selectie is, wat de eigenschappen zijn en vooral wat er zo bijzonder aan is! Hiermee kunnen we eind januari 2024 een inventarisatie maken om in 2024 zoveel mogelijk rassen uit te zaaien in proefvelden. Vervolgens organiseren we een dag (of dagen) waarbij we de rassen bekijken, vergelijken en proeven. De meest interessante rassen gaan dan mogelijk de productie in. Als jouw ras mee mag doen met de rassenvergelijking dan komen we begin februari bij je terug voor het opsturen van zaden.
Aanmelden eigen (of oud bestaand) groenteras
