Vergeten groenten gezocht

Oproep voor zaden van vergeten groenterassen voor Levende Zadenbank

Stichting Zaadgoed, De Zaderij en Caring Farmers zoeken vergeten groenterassen voor meer biodiversiteit op het bord en in de winkel. Met een landelijke oproep aan telers, tuinders en moestuiniers hopen de organisaties zaden van voldoende verschillende oude, vergeten of eigen (nieuwe) rassen te ontvangen om in 2024 proefvelden mee in te zaaien. De rassen die het beste uit de proeven komen, kunnen via De Zaderij hun weg weer naar de winkels en ons bord vinden. Dus telers en tuinders opgelet: heb je zelf een ras ontwikkeld, gebruik je nog groentezaden van je grootouders of teel je een ras wat je lang niet in een biowinkel bent tegengekomen, laat het ons weten. Wij geven jouw ras een kans om landelijk bekend te worden!

We weten dat er telers zijn die zelf oude groenterassen in stand houden, bijvoorbeeld uit de regio of van een opa of oma. En ook dat er nieuwe selecties zijn ontstaan waarvan vaak geen zaad meer verkrijgbaar is in de winkel. Juist deze groenterassen willen wij een podium geven en daarom roepen we iedereen op die zo’n oud ras of (eigen) selectie heeft contact met ons op te nemen via onderstaand aanmeldformulier.

Geef daarbij aan wat de rasnaam of selectie is, wat de eigenschappen zijn en vooral wat er zo bijzonder aan is! Hiermee kunnen we eind januari 2024 een inventarisatie maken om in 2024 zoveel mogelijk rassen uit te zaaien in proefvelden. Vervolgens organiseren we een dag (of dagen) waarbij we de rassen bekijken, vergelijken en proeven. De meest interessante rassen gaan dan mogelijk de productie in. Als jouw ras mee mag doen met de rassenvergelijking dan komen we  begin februari bij je terug voor het opsturen van zaden.

 

Aanmelden eigen (of oud bestaand) groenteras

Aanmelden ras voor rassenvergelijking 2024
Naam
Naam
Voornaam
Achternaam

Deze campagne wordt mede mogelijk gemaaktdoor SABE subsidie.