Ketenwerkgroep biologische zaadvaste rassen
Rassen die passen bij de uitgangspunten van de bio-sector
Op vrijdag 15 november was er weer een studiedag van de Ketenwerkgroep Biologische Zaadvaste Rassen. Er waren al belangrijke stappen gezet om zaadvaste rassen de keten in te brengen, zowel vanuit technische als sociaaleconomische overwegingen. Dit betekent andere vormen van zowel veredeling als financiering onderzoeken en opzetten. Deze dag, met als titel ‘Creativiteit en biodiversiteit in de keten waarborgen’ hebben we samen met onder andere Toekomstboeren en Odin weer nieuwe stappen gezet om tot een duurzamere plantenveredeling te komen. Gezamenlijk zoeken we naar organisatiestructuren die meer pluriformiteit in de keten mogelijk maken en daarmee ook meer diversiteit in het veld en op het bord. Er zijn verschillende werkgroepen waar u ook aan kunt deelnemen. Neem gerust contact op via secretariaat@zaadgoed.nl als u interesse heeft hiervoor.
Op 14 maart 2025 zal er weer een studiedag worden ingepland. Meer info hierover wordt op deze pagina bekend gemaakt.
Eerdere studiedagen van de Ketenwerkgroep biologische zaadvaste rassen waren op:
- 19 maart 2022
- 28 oktober 2022
- 3 maart 2023
- 15 november 2024
Achtergrond:
Er zijn veel grote uitdagingen: klimaatadaptatie, biodiversiteit en gezonde voeding. De afgelopen jaren zijn er allerlei korter of langer durende initiatieven geweest om biologische zaadvaste rassen meer op de kaart te zetten, vanwege een gevoelde urgentie, en tevens vanuit een wens / vertrouwen stappen hierin te kunnen maken die passen bij de uitgangspunten van de biologische sector.
Op 19 maart 2022 heeft op de Warmonderhof in Dronten een initiatief dag plaatsgevonden voor het oprichten van een ketenwerkgroep die de komende jaren, met een aantal sub(werkgroepen het bewustzijn, het onderzoek naar de bekendheid en het gebruik van biologische zaadvaste rassen in de landbouw en de voedingsketen gaat stimuleren.
Het initiatief van de ketenwerkgroep vloeit voort uit het project Zaad Vast en Zeker, een project van De Beersche Hoeve, waarin samengewerkt wordt met Stichting Zaadgoed en moederbedrijf Odin.
Inmiddels is besloten om de ketenwerkgroep onder Stichting Zaadgoed te hangen, als zijnde een onafhankelijk speler in het veld. De ketenwerkgroep en subwerkgroepen willen nieuwe deelnemers vanuit de gehele bio-keten uitnodigen om mee te doen.
Strategie
De ketenwerkgroep wil als initiator en katalysator functioneren voor nieuwe en bestaande initiatieven, en om mensen, ideeën en kennis bij elkaar te brengen, een coalition of the willing, en met een meerjarig activiteitenprogramma zaadvaste rassen als ‘common good’ tot één van de uitgangspunten van de biologische landbouw te maken.
Doelstelling:
Gebruik en veredeling van biologische zaadvaste rassen vergroten voor:
- Meer biodiversiteit
- Beter om kunnen gaan met klimaatverandering
- Meer onafhankelijkheid/soevereiniteit van telers
- Meer smaak en voedingskwaliteit
- Patentvrij en gentech-vrij
Werkwijze:
- Bewustwording en mobilisatie in de keten (van teler t/m consument)
- Samenwerken in de keten stimuleren om duurzame rassen in stand te houden en te verbeteren
- Initiëren en samenbrengen van initiatieven middels sneeuwbaleffect
- Aanjagen van nieuwe initiatieven
Samenstelling ketenwerkgroep
We streven naar een vertegenwoordiging uit de hele keten in de werkgroep; veredeling, vermeerdering, teelt, handel, winkelier, consument. Tot nu toe hebben hun deelname aan de ketenwerkgroep toegezegd: Grietje Raaphorst (veredeling mais en voedergewassen), Edwin Nuijten (Stichting Zaadgoed), Mieke Lateir (eerder vertegenwoordiger van Bingenheimer Saatgut), Theo Boon (Odin), Joep Jeuken (GAOS) en Leonard Reedijk (Nieuw Bonaventura). Meer deelnemers vanuit de keten wordt als zeer wenselijk gezien. Verschillende mensen hebben toegezegd mee te werken aan de subwerkgroepen.
De ketenwerkgroep zal drie subwerkgroepen met verschillende thema’s aansturen (zie schema):
- Financiering en Planning
- Communicatie
- Teelt en Veredeling
Met input van deze 3 subwerkgroepen kan een routekaart 2025-2035 opgezet worden.