Zadenruil – Geen woorden maar zaden

Kom zaterdag 11 mei ook zaden ruilen en vragen of ervaringen delen over zaden en zaadgoed. Deze zadenruil is een samenwerking van Rotterdamse Oogst, Voedseltuin Rotterdam, Loofwerk en Stichting Zaadgoed.

Vroeger kende iedere streek zijn eigen lokale groenten- en plantenrassen. Boeren en kwekers selecteerden en vermeerderden zelf de zaden voor hun gewassen. Daardoor bestond er een enorme diversiteit. Behalve de wilde biodiversiteit, is ook deze agrodiversiteit onrustbarend aan het verschralen. Om dat tij te keren, kun je gewoon zelf aan de slag. Van wat je zaait kun je behalve de vruchten of bloemen ook weer zaden oogsten.

Er is een zadenruiltafel met bakken om je zaden in te leggen. Verpak zaden die je wilt delen en voorzie ze van hun naam, dit kan ook ter plekke. Aantekeningen met meer instructies of aanbevelingen zijn welkom. Heb je grotere porties van bijvoorbeeld bonen of tuinbonen? Doe ze dan in een pot, zodat anderen er naar behoefte uit kunnen halen.

Heb je zelf geen zaden om te delen, dan kun je toch zaden komen kiezen, je kunt dan een vrijwillige bijdrage doen in de donatiepot. Komend seizoen kun je dan zelf nieuwe zaden bewaren en later ook weer delen.

Zaterdag 11 mei van 10:00 tot 16:00 uur
Rotterdamse Oogstmarkt, Noordplein Rotterdam