Ontmoet Vandana Shiva op 1 of 2 juni

Seed Matters congres op 1 juni, Antropia Driebergen.

De wereldberoemde activiste Vandana Shiva vertelt tijdens het congres SEED MATTERS, op 1 juni in Antropia in Driebergen, over de strijd die zij al decennia lang voert tegen de overheersende krachten van de zaadgoed-multinationals.

Patentvrij en gentechvrij zaadgoed staat steeds verder onder druk. En nu ook Europa dreigt te kiezen voor een laagdrempelige toelating van gentechvoedsel is het de vraag wat we hier als telers, veredelaars en onderzoekers tegenover kunnen zetten. En hoe we de markt en de consument in onze keus voor gentechvrije biologische zaden kunnen meenemen?

Tijdens het SEED MATTERS congres praten we je bij over de huidige stand van zaken in Den Haag en Brussel als het gaat om etiketteringsplicht, over afspraken over het voorkomen van besmetting op het veld en over de rol van patenten die kleine veredelingsbedrijven buiten spel zet.

Maar naast de bedreigingen gaat dit congres ook juist over mogelijkheden. Welke kansrijke initiatieven met bv zaadvaste rassen zijn al opgestart? Wat zijn de ervaringen van boeren die hiermee werken? En welke modellen zijn mogelijk om voedselsoevereiniteit te behouden?

Speciale gastspreker is de wereldberoemde Indiase wetenschapper en activiste Vandana Shiva. Zij creëerde met Navdanya in India de ‘Gardens of Hope’, met talloze variëteiten van o.a. rijst. Wat kunnen we leren van haar ervaringen in de strijd tegen monopolisering van zaadgoed en voor het behoud van agrobiodiversiteit?

Mede in het kader van 100 jarig jubileum van de biodynamische landbouw, bieden wij een dag vol inspiratie en kennisuitwisseling voor iedereen die betrokken is bij behoud van een grote variëteit aan zaadgoed geschikt voor de biologische en agro-ecologische landbouw.

Programma, meer info en tickets


Film & discussie op 2 juni, De Meerpaal in Dronten.

Als activist strijdt Vandana Shiva al sinds de jaren 70 voor het behoud van biodiversiteit in de landbouw en tegen kolonialisme en monopolisering. Ze geeft de natuur een stem en stelt gender-issues aan de kaak. Benieuwd naar haar visie op landbouw en voeding, ecologie, vrouwenrechten en sociale rechtvaardigheid? Samen met andere partijen organiseren we een inspirerende middag met film en discussie met Vandana Shiva over deze actuele maatschappelijke vraagstukken die haar al jaren motiveren om wereldwijd de barricades op de te gaan.

We starten met een deel van haar laatste film ‘The Seeds of Vandana Shiva’ en een korte live reflectie daarop van Vandana Shiva . Daarna gaat Esther Molenwijk van Studio Plantaardig met haar in gesprek. Er is veel ruimte voor interactie met de zaal. Denk alvast na wat je haar zou willen vragen. Voorafgaand aan de film kun je je vraag inleveren en wellicht krijg jij dan ook de kans om je vraag live aan haar te stellen. Let op: de voertaal is deze middag Engels.

Meer info en tickets