Donateursdag 2023: Vol overgave nam Thomas ons mee in zijn veredelingsproces

Wat hadden we een geweldige donateursdag bij de Genneper Hoeve met Thomas Hoedjes! Vol overgave werden we door hem meegenomen in het biologische zaadvaste veredelingsproces. We proefden 7 verschillende wortels, vroegen hem het hemd van het lijf en leerde over de schouder van de wortel. Op het veld zagen we ook zijn knolvenkel selectie in bloei staan, bieten in het zaad en kregen we een ‘hapje’ van rode bleekselderij.

Door: Gryt de Jong, Stichting Zaadgoed
Hoe staan de schouders, hoeveel beharing heeft ie, is hij afgerond en komt ie met een glad velletje uit de grond, hoe open is ie naar de kosmos? Allemaal vragen die niet direct bij mij opkomen als ik aan een wortel denk. Maar voor Thomas Hoedjes zijn dat zaken waar hij op let bij het veredelen van ‘zijn’ wortels.

Op zaterdag 26 augustus waren zo’n 35 donateurs aanwezig op de donateursdag op stadsboerderij De Genneper Hoeve in Eindhoven, waar Thomas zijn veldwerk uitvoert. Hij ontving ons in de oude boomgaard van de hoeve. Een mooie besloten plek, zo vlakbij de boerderij, waar heel wat publiek op af komt. Op één van de picknickbanken stonden etensborden klaar, vol met geraspte wortelen van een zevental soorten. Witte, gele en ook twee borden met oranje wortelen. Thomas vertelde dat de wortel van oorsprong in ieder geval niet oranje was.

Smaakproef
Thomas vertelde met veel enthousiasme over zijn veredelingswerk. Hij begon met het wortelras
Chantenay à Coeur Rouge 2, een relatief korte brede wortel. Maar daar is het niet bij gebleven,
ondertussen veredelt hij ook rode bleekselderij, bieten en knolvenkel. Naast de vorm en het uiterlijk, zijn houdbaarheid en smaak belangrijke criteria voor de veredeling. Zo’n donateursdag is natuurlijk een ideale gelegenheid voor een veredelaar om te toetsen of de wortel al in de smaak valt.

Het viel mij nog niet mee om ‘goed’ te proeven. En ik merkte dat de kleur ook veel doet. Een oranje wortel ziet er zoeter uit voor mij dan een gele. En dan proef ik dat ook. Maar na nog een keer proberen en door uit te wisselen met anderen ontstond er toch een beeld. Veel mensen hadden een voorkeur voor één bepaalde gele wortel en voor één uit de oranje wortellijn.

In bloei
Thomas nam ons ook nog mee naar het land waar de gewassen groeien. Hij liet de bloeiende
Chantenay wortels zien. Die staan onder dun gaas, zodat ze niet bestoven kunnen worden door de wilde peen. En ook de bieten en de knolvenkel stonden in bloei. Uiteindelijk liepen we nog naar een veld waar de verschillende wortelrassen staan. Hij had van elke soort een aantal geoogst, zodat we ook zelf konden zien hoe de verschillende wortelrassen eruit zien.

Hij wilde zoveel vertellen, dat het moeilijk was om het af te ronden. Terug in de boomgaard deelden donateurs nog iets van hun ervaring van deze middag. Eén van de donateurs zei: ‘Ik wist niet dat er zoveel te vertellen is over die wortel, die ik gewoon in de winkel koop.’ Een ander opperde dat het goed zou zijn als meer mensen horen over zijn werk, en stelde voor om geld te doneren voor een informatiebord voor op het veld. En dat gebeurde ter plekke. Stichting Zaadgoed gaat met dat geld een bord laten maken, zodat voorbijgangers kennis kunnen maken met het veredelen van de zaadvaste rassen.

Word jij hier ook blij en nieuwsgierig van? Meld je aan als donateur en steun deze inspirerende biologische zaadvaste veredelaar (en anderen). Hiermee zorg je voor meer biodiversiteit in de natuur én op je bord.