De landelijke oproep ‘Vergeten groenten gezocht’ die de campagne Levende Zadenbank afgelopen najaar deed onder tuinders en moestuiniers, zorgde voor interessante aanmeldingen. We kregen genoeg zaden binnen om met vijf groentegewassen (komkommer, sperzieboon, snijboon, boerenkool en mais) proefvelden in te zaaien. Vier telers zijn bereid gevonden om de ingezonden rassen te telen zodat we ze kunnen vergelijken met bestaande rassen om te onderzoeken hoe uniek ze zijn. We hopen dat enkele rassen geschikt zijn om via De Zaderij hun weg (weer) naar de winkel en ons bord te kunnen vinden. Want dat is natuurlijk het doel: meer diversiteit op het land en op ons bord!
Komkommer
Van komkommer kregen we zaden opgestuurd van het ras ‘Witte Bruid’. Deze witte komkommer zal vergeleken worden met twee oude gele komkommerrassen uit de genenbank en daarnaast drie groene komkommer rassen. De telers die meedoen hebben de rassen die zij gewoonlijk telen ook doorgegeven zodat zij goed kunnen kijken of de bijzondere rassen voor hen in de toekomst geschikt kunnen zijn. In augustus nodigen we iedereen uit om te komen proeven en vergelijken.
Boerenkool
We kregen ook een boerenkool ‘Westerwoldse Mous’ opgestuurd. Net als bij komkommer zie je van boerenkool ook vaak maar 1 type in de winkel, terwijl er zoveel meer diversiteit is. Er zullen zes andere rassen naast deze inzending komen te staan.
Bonen
Bonen zijn voor veel mensen een gemakkelijk en dankbaar gewas om zelf te vermeerderen. Veel van onze grootouders hielden hun eigen lokale rassen in stand. Een interessante snijboon kruising en twee mooie verhalen over bijzondere sperzieboontjes zorgen ervoor dat er straks zeven verschillende sperzieboon en zeven verschillende snijboonrassen te bewonderen zijn.
Suikermais
Omdat er de laatste jaren veel gaande is op het gebied van suikermais veredeling hebben we dat gewas ook toegevoegd aan ons ‘kleurenpalet’. In totaal zijn er straks meer dan dertig rassen van vijf verschillende gewassen te bewonderen.
Ondertussen bij De Zaderij
De oproep heeft er ook voor gezorgd dat een aantal rassen meteen al in 2024 bij telers van De Zaderij worden uitgeprobeerd. Het gaat om Aslaug, een Sugar Snap uit Noorwegen. Een superieur soort, robuuste planten met hogen opbrengst en smakelijke peulen. De uitdaging is dat deze soort veel loof heeft en laat rijpt. Dit lukt in Noorwegen slecht i.v.m. andere weersomstandigheden. Daarom proberen we deze nu in Nederland te telen. Ook een savooiekool (Bloemendaalse Gele), een ui (Zwijndrechtse ui) en een blauwkool/rode kool (Blauholzer Diepstrunk) krijgen een kans om in de toekomst om ons bord te verschijnen.
Nog zaden inleveren? Dat kan!
Lees je dit voor het eerst, en heb je de eerdere oproep gemist maar heb je nog wel zaden van bijzondere rassen? Het is nog niet te laat…! Er kunnen nog steeds vergeten groenterassen worden aangemeld via het formulier. Dus heb je zelf een ras ontwikkeld, gebruik je nog groentezaden van je grootouders of teel je een ras wat je lang niet in een biowinkel bent tegengekomen, laat het ons weten!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Stichting Zaadgoed of Caring Farmers om op de hoogte te blijven!
Een nieuw netwerk rondom zaadvaste zaden?
Op 20 april kwamen op initiatief van het Kiemcollectief en Stichting Zaadgoed 15 telers en organisaties bij elkaar bij teler Tineke Alberts van Zonneliefde in Bant om samen te bespreken of er behoefte is aan een nieuw netwerk en een gezamenlijk database van zaadvaste rassen. Dat is er en wordt vervolgd!