Marjolein Tiemens BLOG 5: Tomaatjes

Tomaatjes

Wat was dat een leuke verrassing dat vrolijke zakje met 10 tomatenzaadjes bij de vorige Kiemkracht. Tien kleine zaadjes, wat zou dat worden? Vol verwachting heb ik ze gezaaid. Heel eerlijk gezegd wel wat aan de late kant, dus ik had mijn bedenkingen of het goed zou gaan.

Ik weet niet meer hoe lang ik geduld moest oefenen voordat de eerste kiemplantjes opkwamen. Half mei had ik onmiskenbaar vier kleine tomatenplantjes. Half juni dacht ik nog even dat het mis zou gaan. Twee planten hadden een erg gekruld, verfrommeld blad. Een virus misschien? Maar ze zijn er goed doorheen gegroeid.

In juli begonnen ze te bloeien en verschenen de eerste groene knikkertjes. Voor mij was dat het moment dat ik er vertrouwen in begon te krijgen. Het verwondert me toch elke keer weer dat er zo’n grote plant uit zo’n klein zaadje kan groeien. Wat moet er een levenskracht in dat zaadje aanwezig zijn.

Drie planten hebben ronde vruchten gekregen. Die van de vierde zijn veel ovaler en lopen uit in een puntje. Ze hebben twee kleuren groen, een donkere bovenkant en een lichtere onderkant.

Eind juli gingen we op vakantie. Dat bracht wel enige ‘spanning’ met zich mee. Ze zouden toch niet ziek worden (Phytophthora) of verdrogen (het was bijna 40 graden) of verzuipen? De buren zouden er toch wel goed voor zorgen? Zouden ze al kleuren als we terugkomen?

Bij thuiskomst via de achtertuin gleed mijn blik direct naar het hoekje met de tomaten. Wat een opluchting. Ze stonden nog overeind, groen en gezond. De vruchten waren gegroeid en de eerste kleurde licht oranje. Het duurt dus nog even voordat we ze kunnen proeven.

Hoe staat het met uw tomaatjes? Misschien kunt u ze al proeven of heeft u dat al gedaan. Vergeet u niet van de lekkerste of mooiste tomaatjes wat zaad te winnen (dus niet allemaal opeten) en dat weer op te sturen naar Stichting Zaadgoed? Hoe dat moet kunt u op de website vinden. Ik ben erg benieuwd naar de resultaten. Ik vind het bijzonder om deel te mogen zijn van dit unieke veredelingsproject waarin we met ons allen de diversiteit bevorderen.

 

Marjolein Tiemens-Hulscher