Marjolein Tiemens BLOG 3: Terugblik Donateursdag 2018

Donateursdag 2018

De stralende zon, de blauwe lucht en nog een restje herfstkleurige bladeren aan de bomen herinneren mij eraan dat ik nog een verslagje zou schrijven over de donateursmiddag op 13 oktober. Ook toen was het prachtig helder herfstweer. Met de vouwfiets ging het van station Best langs het kanaal en via het prachtige dorp Oirschot waar de terrasjes vol zaten, naar het bedrijf van René Groenen en Gineke de Graaf, de Beersche Hoeve in Oostelbeers. Het was een prachtig tochtje dat me in de juiste stemming bracht; genieten van alles om je heen.

René ontving ons, een groep van 12 mensen, met koffie en thee en wat lekkers en stak van wal. Hij kan zo enthousiast vertellen over het bedrijf, de verhuizing naar het Landgoed de Baest en wat hem drijft in het werken met planten. Planten zijn voor hem de verbinding tussen hemel en aarde, als ik dat zo mag samenvatten. Op een gegeven moment raakten een aantal mensen verstrikt in termen als zaadvaste rassen, F1-hybriden. “Daar moet je maar eens wat over schrijven”, werd mij aangeraden. Dat heeft u dus nog van mij tegoed.

Buiten op het veld werden we helemaal opgezogen in de herfstpracht van die middag. We begonnen bij een veld voor de zaadteelt en instandhouding van knolvenkel. Prachtig die grote schermen, sommige nog bloeiend, andere al in het zaad. René vertelde dat hij aan de kleur van het zaad kan zien wanneer het rijp genoeg is om te oogsten. Dat gaat per scherm, want niet alles is tegelijk rijp.

Wat voor mij een eye-opener was, is dat bloemkool geen gedrongen bloem is zoals bij broccoli. Het is eigenlijk een soort embryonaal weefsel. Daarom is het heel moeilijk om bloemkool in bloei te krijgen, wat natuurlijk wel nodig is als je er mee wilt kruisen. Toch lukt het René wel. Wij bewonderden de bloemen en de houwtjes, zo heten de vruchten bij koolgewassen, van de gelukte kruisingen. Wie weet wat de zaden in de houwtjes in de toekomst zullen brengen?

Na afloop bedankte Cor Zenhorst, de voorzitter van Stichting Zaadgoed, René voor het kijkje in zijn ziel en bedrijf. Mooier had hij dat niet kunnen verwoorden.