Marjolein Tiemens BLOG 2: Toekomstzaaien

Toekomst zaaien

Toekomst zaaien bestaat al een paar jaar. Ik had helaas nog nooit meegedaan. Het leek me een geweldig gevoel om naast elkaar breedwerpig zaaiend over de akker te lopen. Dat wilde ik graag een keer meemaken. Zondag 28 oktober op de Kraaybeekerhof in Driebergen was ik daarom een van de vele mensen die de winterrogge hebben uitgezaaid.

Het was een koude, maar prachtige zonnige dag, De herfstkleuren van de bomen op het landgoed zorgden voor een prachtige entourage. Tijdens de introductie werd verteld dat het idee van toekomst zaaien draait om het instandhouden en ontwikkelen van zogenaamde zaadvaste rassen; rassen waarvan het zaad door de teler het volgende seizoen weer uitgezaaid kan worden, zonder dat alle eigenschappen weer uitsplitsen (In een volgend blog zal ik hier meer over uitleggen). Dit soort rassen zijn schaars.

We werden in drie groepen verdeeld, waarbij ik zorgde dat ik wel bij een groep kwam die breedwerpig mocht zaaien. Theo, de hoofdtuinman, deed ons het voor hoe dat moest. Daarna mochten wij. Het was een groots gevoel om met elke zwaaibeweging het zaad aan de aarde toe te vertrouwen. Ik voelde me echt zoals de zaaier op het schilderij van Van Gogh zich gevoeld moet hebben. Het was maar van korte duur, want de akker was niet zo groot. Maar omkijkend lag daar wel een akker vol toekomst.