Toekomstzaaien 2020

17 en 18 oktober 2020: Toekomst Zaaien bij biodynamische boerderijen, kijk in de agenda!

In het weekend van 17 en 18 oktober 2020 is iedereen – volwassenen en kinderen – weer welkom om te komen Toekomst Zaaien bij vier biodynamische boerderijen in Nederland en Vlaanderen. In een lange rij (op minimaal anderhalve meter afstand) lopen de zaaiers over de akker en strooien het zaad in bogen voor zich uit.

 ‘Zaaien gaat over de essentie van het leven’, zei biodynamisch tuinder Peet de Krom toen hij een vorige keer meedeed met Toekomst Zaaien. ‘Ieder jong mens zou dat een keer mee moeten maken. Bovendien is het machtig mooi om te doen.’ Op zaterdag 17 oktober om 14 uur mag iedereen samen met Peet winterrogge komen zaaien op De Kromme Lepel bij Bergen op Zoom.

Louis Dolmans van Doornik Natuurakkers, vlak boven Nijmegen, kiest voor de biodynamische teelt van oude graanrassen, zoals spelt van Hoosterhof, Limburgse risweit en eenkoorn. Louis: “Het is van groot belang om de genetische diversiteit van die granen voor de toekomst te behouden.” Alle Toekomst Zaaiers zijn welkom om 18 oktober om 14 uur met Louis spelt te zaaien.

Bij biodynamische boerderij De Kollebloem in St. Lievens-Esse (tussen Brussel en Gent) doen ieder jaar schoolklassen mee met Toekomst Zaaien. Samen zaaien ze spelt. Een deel van de oogst bewaren ze om volgend jaar weer uit te zaaien. Van een groot deel van de oogst bakt een bakker heerlijke desembroden die na afloop van het Toekomst Zaaien te proeven zijn. Het zaaien is zaterdag 17 oktober om 14 uur.

Bij De Wassende Maan, een biodynamische Landbouwcoöperatieve in Astene-Deinze (onder Gent), staat de klant aan het roer: ruim 200 klanten zijn aandeelhouder en denken mee over de ontwikkelingen in het bedrijf. Vijf boeren telen samen met een team van 20 medewerkers allerlei soorten groenten, die ze rechtstreeks afzetten aan de consument via hun boerderijwinkel, groenteabonnementen en webwinkel. Op zaterdag 17 oktober om 10 uur (dus niet om 14 uur zoals bij de anderen) is iedereen van harte welkom bij het Toekomst Zaaien bij De Wassende Maan.

Meer info:

Toekomst Zaaien wordt georganiseerd door Stichting Demeter ism de BD-Vereniging, Stichting Zaadgoed en Stichting Grondbeheer. Kijk voor meer info op www.toekomstzaaien.nl . Voor vragen, neem contact op met coördinator Ellen Winkel, 06 212 05 816, info@toekomstzaaien.nl