Stand van zaken GMO-wetgeving

Vorig jaar juli heeft de EU commissie een voorstel gelanceerd om nieuwe technieken van genetische modificatie zoals CRISPR-Cas9 te dereguleren, oftewel als standaard veredelingstechniek te beschouwen. Dat betekent dat de bio-sector vroeg of laat te maken krijgt met genetisch gemodificeerd voedsel door vermenging, al dan niet per ongeluk en omdat ongewenste kruisbestuiving niet tegen te houden is. Daarnaast gaat genetische modificatie gepaard met patenten wat veredeling voor kleine bedrijven en boeren nog moeilijker maakt.

De afgelopen maanden zijn er verschillende stemmingen in Brussel geweest. Zo heeft het Europees parlement het voorstel tot deregulatie aangenomen, maar wel met de wijziging tot verplichte etikettering. Daardoor is momenteel een patstelling in Brussel. De Nederlandse regering wil namelijk wel heel graag genetische modificatie maar geen etikettering. En andere regeringen zoals van Polen en Hongarije willen geen patenten.

Ondertussen heeft het Rathenau Instituut, dat onderzoek doet naar de effecten van wetenschap en technologie, laten zien dat burgers juist duurzame systeemoplossingen willen voor de landbouw. De afgelopen maanden hebben allerlei partijen in de bio-sector in Nederland actie gevoerd tegen dit wetsvoorstel. Wilt u ook wat doen? Kijk op mijnetenmijnkeuze.nl