Samen de toekomst zaaien

Op zaterdag 11 november viert Stichting Zaadgoed het 25 jarig jubileum. Bij Warmonderhof in Dronten ontmoeten meer dan 100 geïnteresseerden elkaar en beleven een breed programma met als thema “ de rol van zaadgoed bij de transitie naar een toekomstgerichte landbouw”. Gedurende de dag kunnen bezoekers deelnemen aan workshops, zaden schonen en een smaakproeverij, films bekijken en een voedsel tentoonstelling bezoeken. De dag zal feestelijk worden afgesloten.

Iedereen is welkom, donateurs, telers, professionals en nieuwsgierige consumenten. Er is een doorlopend programma met onder andere een tentoonstelling en smaakproeverij van Stichting ’n Wilde Keuze, films, zadenruil en de mogelijkheid om zelf zaden te schonen. De thema’s die aan bod komen bij de workshops zijn:

  1. Samen naar een robuuster landbouwsysteem
  2. Wat is rechtvaardig en plantwaardig rondom zaadgoed?
  3. De toekomst van biologische veredeling
  4. Inspiratieverhalen uit het veld
  5. De kiemkracht in jezelf, welke keuzes maak jij?

Een kleine greep uit het programma
Gert Jan van den Born van Land van Ons licht toe hoe je een basis kunt leggen voor een ecologische hoofdstructuur voor landbouwgrond. Hij bespreekt samen met Edwin Nuijten van Stichting Zaadgoed en de aanwezige telers en veredelaars of het financieringsconcept van Land van Ons ook geschikt kan zijn voor de financiering van biologische veredeling.

Leo Oosterloo van Velt deelt zijn passie voor zaden winnen en zaden schonen. Zijn verhaal is een mooie introductie op de doorlopende activiteit zaden schonen. Bezoekers kunnen zelf hun zaden meenemen en tijdens de dag ervaring opdoen met het handmatig schonen van hun eigen zaden. Ook het ruilen van zaden wordt gefaciliteerd en aangemoedigd.

Samen met Caring Farmers en De Zaderij doen we een landelijke oproep aan telers, tuinders en moestuiniers. Het doel is het verzamelen van zaden van verschillende oude, vergeten of eigen rassen om in 2024 proefvelden mee in te zaaien. De rassen die het beste uit de proeven komen, kunnen via De Zaderij hun weg naar de winkels en ons bord vinden.

Jubileum magazine
Stichting Zaadgoed is in 1998 opgericht om biologische zaadteelt en veredeling te stimuleren. Het is indrukwekkend om te zien wat er in 25 jaar is bereikt. Eind jaren ‘80 waren er helemaal nog geen rassen beschikbaar voor de biologische markt. Vandaag de dag gebruiken steeds meer biologische boeren rassen die specifiek voor de biologische teelt zijn veredeld. Stichting Zaadgoed is trots op haar bijdrage maar ziet ook de noodzaak om actief te blijven en de waarden van biologische landbouw in de zaadteelt en plantenveredeling te helpen borgen.

Het jubileum magazine is een tijdlijn met met verhalen uit het verleden waarin je de actualiteit nog kunt proeven. Een voorbeeld is het verhaal over het project Divers & Dichtbij wat in 2014 startte en waarin de hele keten betrokken wordt. Merle Koomans van den Dries van Odin: “Wij zijn al langer bezig met het stimuleren van teelten met biodynamisch vermeerderd en veredeld zaadgoed. We laten mensen in onze winkels groenten proeven en leggen daarna een vragenlijst voor.”

Verderop in het jubileummagazine zien we een verhaal over mooie ontwikkelingen in de populatieverdeling . Edwin Nuijten van Stichting Zaadgoed: “De diversiteit van populaties heeft grote voordelen, zowel voor een stabiele teelt als voor de voedingskwaliteit. Daar zit toekomstmuziek in.”

Bekijk het programma via deze link
Koop hier uw ticket voor 11 november