Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Zadenruil in Rotterdam: Geen Woorden Maar Zaden

10 februari @ 10:00 - 16:00

Stichting Zaadgoed, Rotterdamse Oogst en Loofwerk organiseren op 10 februari een ZADENRUIL. Kom je ook?

Rond VALENTIJNSDAG begint het zaaiseizoen. Tijd dus voor tuinplannen en het checken van je zadenvoorraad. Wat heb je nodig en wat kun je delen?

Valentijnsdag (14 februari) is van oorsprong geen commercieel feest, maar een dag die werd gevierd omdat dan de eerste lentekriebels voelbaar zijn! Niet alleen de vogels die nu aan hun paarseizoen beginnen voelen die kriebels, maar ook boeren en tuinders. In februari kunnen de tuinbonen al de grond in, dus het is tijd aan het nieuwe groeiseizoen te beginnen!

Vroeger kende iedere streek zijn eigen lokale groenten- en plantenrassen. Boeren en kwekers selecteerden en vermeerderden zelf de zaden voor hun gewassen. Daardoor bestond er een enorme diversiteit. Behalve de wilde biodiversiteit, is ook deze agrodiversiteit onrustbarend aan het verschralen.

Om dat tij te keren, kun je gewoon zelf aan de slag. Van wat je zaait kun je behalve de vruchten of bloemen ook weer zaden oogsten. Zaden waarvan je de herkomst kent en die de basis zijn voor lokaal geworteld, gezond eten en de bloemen en planten in je (gevel)tuin.

Tips voor de ZADENRUIL:

  • Er staan zadenruiltafels klaar met bakken om je zaden in uit te stallen.
  • Verpak zaden die je wilt delen en voorzie ze van hun naam. Aantekeningen met meer instructies of aanbevelingen zijn welkom.
  • Heb je grotere porties van bijvoorbeeld bonen of tuinbonen, doe ze dan in een grote pot zodat anderen er naar behoefte uit kunnen halen.
  • Heb je zelf geen zaden om te delen, dan kun je toch zaden komen kiezen. Voor wie dat wil, staat er een donatiepot voor vrijwillige donaties. Komend seizoen kun je dan zelf aan de slag met zaden bewaren en delen.

Gegevens

Datum:
10 februari
Tijd:
10:00 - 16:00
Site:
https://www.facebook.com/events/839099624651267

Organisator

Rotterdamse Oogst, Stichting Zaadgoed en Loofwerk

Locatie

Noordplein Rotterdam
Noordplein
Rotterdam,
+ Google Maps