Verdiepingsdag biologische veredeling: leren door het delen van ervaringen
14 december @ 10:00 - 16:00
Op zaterdag 14 december organiseren we vanuit de campagne de Levende Zadenbank een verdiepingsdag, speciaal voor oud-cursisten en anderen die zich bezig houden met zaadteelt. We gaan met elkaar in gesprek over veredeling. Wat voor verschillende aanpakken zijn er, wat werkt voor wie en waarom? Veredeling, waaronder ook de verbetering van bestaande rassen valt, is niet een kwestie van een recept volgen, maar is een proces waarin creativiteit en persoonlijke interesses belangrijke aspecten zijn.
Edwin: “Deze dag wil ik vooral een aantal veredelingstechnische aspecten uitdiepen, vertrekkend vanuit het groei en differentiatie concept.” We nodigen iedereen ook uit om ervaringen van veredelingswerk te delen zodat we elkaar kunnen ondersteunen en ons veredelingswerk verder kunnen brengen.
Dagprogramma
10:00 Inloop met koffie en thee
10:30 Gezamenlijke start met kennismaking
10:45 Andrew Dawson zal vertellen over zijn veredeling van tomaat en suikermais.
11:25 Mariette Kamphuis: Samenwerken aan meer biologische bloemenzaden.
12:05 Edwin Nuijten vertelt over het veredelingsproject ‘Geworteld netwerk’ en over veredeling vanuit biologisch perspectief.
12:45 Biologisch vegetarische lunch (dieetwensen van tevoren aangeven via secretariaat@zaadgoed.nl)
13:45 Bespreken en delen van eigen veredelingsvragen deelnemers. Daarna kennisuitwisseling in kleine groepen.
15:45 Gezamenlijke afsluiting
16:00 Einde
Andrew ziet veel kansen op het gebied van veredeling, iets wat
hij doet naast zijn vaste baan bij de Wageningen Universiteit. Hij
beperkt zich ook niet tot de tomaten. ‘Ik ben ook al een paar jaar
bezig met gekleurde suikermais. Ik maak selecties om te komen
tot een lekker zoete, kleurrijke variant.’
Lees meer over Andrew’s werk in het hoofdartikel van de Kiemkracht voorjaar 2024
Voor de professionele snijbloementeelt zijn maar heel beperkt biologische zaden beschikbaar. Hoe kunnen we daar als bloemenkwekers zelf en vooral ook gezamenlijk iets aan doen? Dit seizoen vond er bij Op Beemster Klei een door Stichting Zaadgoed ondersteund project plaats om zaadvermeerdering en veredeling binnen het eigen bedrijf een plaats te geven.
In het veredelingsproject ‘Geworteld netwerk’ gaat het om het zoeken naar andere organisatie en financieringsvormen van biologische zaadvaste veredeling. Hoe kunnen we op een andere manier kostenefficiënt werken middels andere vormen van samenwerking tussen boeren, veredelaars en afnemers. In het project gaan we samen aan de slag om tot meer diversiteit en variatie in ui- en wortelrassen te komen. Middels het New Definitions Fonds is langjarige financiering mogelijk gemaakt. Tevens is het de bedoeling om de komende jaren met meer gewassen aan de slag te gaan. Dit model kan vervolgens ook voor bloemen, fruit en akkerbouwgewassen gebruikt worden.
Lees het nieuwsbericht ‘Onafhankelijke biologische veredelingsketen maakt vliegende start’ over dit project.
Naast kennisuitwisseling is het ook belangrijk om elkaar weer te zien en elkaar beter te leren kennen. Deze verdiepingsdag is bedoeld voor mensen die al langer met veredeling bezig zijn en de cursisten van de afgelopen vijf jaar.
Aanmelden kan via deze link
We vragen 20 euro per persoon bijdrage, de lunch is inbegrepen. Dieetwensen kun je doorgeven via secretariaat@zaadgoed.nl.We zijn welkom bij Tuinderij Eyckenstein in Maartensdijk. Tijden: van 10:00 tot ongeveer 16:00 uur.
Deze dag wordt mede mogelijk gemaaktdoor SABE subsidie.