Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Toekomstzaaien bij Het Geweide Hof in Garmerwolde

oktober 27, 2019 @ 14:00 - 17:00

In oktober 2019 is iedereen – volwassenen en kinderen – weer welkom om te komen Toekomst Zaaien bij acht biodynamische boerderijen in Nederland en Vlaanderen. In een lange rij lopen de zaaiers over de akker en strooien het zaad in bogen voor zich uit.

Het Toekomst Zaaien gaat 5 oktober van start op tuinbouwbedrijf De Lepelaar in Sint-Maarten. Tuinder Jan Schrijver (tevens voorzitter van Stichting Demeter): “Zaaien is iets heel moois, je raakt ervan in verwondering. Het geeft je het gevoel dat je altijd opnieuw kunt beginnen, wat er ook gebeurt in de wereld.” Louis Dolmans van Doornik Natuurakkers in Bemmel gaat 13 oktober Sint Jans rogge zaaien, een van de vele soorten oude graanrassen die hij teelt. Louis: “Het is van groot belang om de genetische diversiteit van die granen voor de toekomst te behouden.” Bij de Kollebloem in St.Lievens-Esse (B) zaaien ze op 19 oktober spelt. Jaar in jaar uit selecteren ze de stevigste en mooiste halmen en aren om ze het volgende jaar als nieuw zaaizaad te kunnen gebruiken. En bij het Toekomst Zaaien bakken ze speltkoekjes van eigen oogst. De Kollebloem is een biodynamisch groentebedrijf dat, als dat mogelijk is, kiest voor zaadvaste rassen. Dit zijn rassen die in een volgende generatie ongeveer dezelfde eigenschappen hebben als de ouderplanten. Ze zijn dus geschikt om er zaad van te oogsten en weer uit te zaaien.

Diversiteit van zaadgoed

Toekomst Zaaien is een internationaal zaai-evenement dat in 2006 is gestart door een Zwitserse biodynamische boer en een zaadveredelaar. Zij wilden met dit initiatief consumenten betrekken bij de bron van hun voedsel en hen kennis laten maken met biodynamische landbouw. Ook wilden ze de noodklok luiden voor de monopolisering van de internationale zaadhandel. In Nederland wordt het georganiseerd door Stichting Demeter, de BD-Vereniging, Stichting Zaadgoed en Stichting Grondbeheer ism diverse partners.

Dat steeds minder bedrijven een steeds groter deel van de zaden produceren (momenteel hebben de drie grootste zaadconcerns meer dan de helft van de internationale zaadhandel in handen) is zorgelijk, omdat diversiteit van zaadgoed en zeggenschap in het gedrang komen. Om positieve ontwikkelingen op gang te brengen zijn vanuit de biodynamische beweging initiatieven ontstaan. Zo steunt Stichting Zaadgoed telers bij het ontwikkelen van smaakvolle, zaadvaste rassen voor de biologische landbouw en zet zich in voor biologische selectie en veredeling. In 2017 is Coöperatie de Zaderij opgericht voor en door boeren die zaadteelt weer in eigen hand willen nemen. Tineke Alberts van Boerderij Buitenbant is een drijvende kracht. Na het Toekomst Zaaien op haar bedrijf op 12 oktober laat ze de zaaiers allerlei verschillende oude en nieuwe wortelrassen proeven.

Toekomst Zaaien: waar en wanneer?

Deze acht biodynamische boerderijen doen mee:

  1. De Lepelaar in Sint Maarten/ boven Alkmaar (zaterdag 5 okt);
  2. Kraaybeekerhof in Driebergen (zaterdag 5 okt);
  3. Boerderij Buitenbant in Bant/ Noordoostpolder (zaterdag 12 okt);
  4. Doornik Natuurakkers in Bemmel/ boven Nijmegen (zondag 13 okt);
  5. Wassende Maan in Astene-Deinze/ onder Gent (woensdag 16 okt);
  6. De Kollebloem in St.Lievens-Esse/ tussen Brussel en Gent (zaterdag 19 okt);
  7. De Kromme Lepel in Lepelstraat/ boven Bergen op Zoom (zaterdag 26 okt);
  8. Het Geweide Hof in Garmerwolde/ bij Groningen (zondag 27 okt).

Het start overal om 14 uur, alleen bij De Wassende Maan om 10 uur. Kijk voor meer info en aanmelden op toekomstzaaien.nl.

Flyer Toekomst zaaien

 

Voor meer informatie over het Toekomst Zaaien:

Kijk voor informatie over Toekomst Zaaien op www.toekomstzaaien.nl. Voor vragen kunt u terecht bij Ellen Winkel (coördinator Toekomst Zaaien namens Stichting Demeter), 06.212.05.816, info@toekomstzaaien.nl. Bij haar kunt u ook foto’s opvragen. Onderstaande foto is gemaakt bij het Toekomst Zaaien bij biodynamische boerderij De Stadshoeve in Zunderdorp/Amsterdam-Noord op 14 oktober 2018 (Foto: Michiel Wijnbergh)

Voor achtergrondinformatie over biologische zaadteelt en veredeling:

Jan Velema (oprichter van biologisch zaadteeltbedrijf Vitalis, medeoprichter van Stichting Zaadgoed en Coöperatie De Zaderij), 06.106.71.723, velema.jcj@gmail.com

Edith Lammerts van Bueren (emeritus hoogleraar biologische veredeling, medeoprichter van Stichting Zaadgoed), 06.109.19.736, elammerts@gmail.com

Organisaties

Deze organisaties organiseren het Toekomst Zaaien:

Stichting Demeter verzorgt de certificatie en promotie van het Demeter keurmerk voor biodynamische landbouw, verwerking en handel.

De Vereniging voor Biologisch-Dynamische Landbouw en Voeding (BD-Vereniging) werkt met boeren én burgers aan de ontwikkeling van een mens-, dier-, plant- en bodemvriendelijke landbouw.

Stichting Zaadgoed steunt telers bij het ontwikkelen van smaakvolle, zaadvaste rassen voor de biologische landbouw. Ook brengt Zaadgoed het belang van biologische selectie en veredeling onder de aandacht.

Stichting Grondbeheer biologisch-dynamische landbouw zet zich in voor behoud van biodynamische landbouwgrond voor de toekomst. Met schenkgelden en obligaties verwerven ze landbouwgrond en verpachten die aan biodynamische boeren en tuinders.

 

Toekomst Zaaien bij De Stadshoeve in Amsterdam in oktober 2018. Foto Michiel Wijnbergh

Gegevens

Datum:
oktober 27, 2019
Tijd:
14:00 - 17:00
Evenement Tags:
Site:
www.toekomstzaaien.nl

Organisator

Stichting Demeter
Telefoon
0343 52 23 55
E-mail
info@toekomstzaaien.nl
Bekijk de site van Organisator

Locatie

Het geweide hof
Geweideweg 7
Garmerwolde, Groningen 9798 TA
+ Google Maps