Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Studiedag en Zaden schonen

november 30, 2018 @ 09:30 - 15:00

€10

Naar jaarlijkse gewoonte combineren we ons zaadschoningsmoment op het ILVO met een verdiepend moment, een studiedag. Vorige jaren keken we naar de bredere maatschappelijke beweging en de zaden als commons. Dit jaar kijken we naar het landbouwsysteem achter de veredeling. We hopen op jullie participatie zodat we met zijn allen die dag een stap vooruit kunnen zetten in concrete tools terug verworteld bij de basis: het landbouwbedrijf, de bodem en de zorg en aandacht van de boeren en tuinders!

Kijken vanuit het landbouwsysteem naar veredeling

Of hoe werken we aan veerkrachtige en vitale rassen?

 
We schreven Ir Wijnand Sukkel aan, agro-ecoloog (maar plantenveredelaar als opleiding) van de Universiteit Wageningen en wist het voor ons mooi te verwoorden:

Het huidige gangbare ras-concept past niet bij de ontwikkeling van veerkrachtige landbouwsystemen.  Rassen zijn ontwikkeld om aan het infuus van gemakkelijk opneembare stikstof in monoculturen goed te presteren. Dat gaat goed zolang je watervoorziening, nutriënten aanvoer en ziekten en plagen goed kunt controleren. Maar als de omstandigheden veranderen (droogte, heftige neerslag, geen toelating meer van verschillende gewasbeschermingsmiddelen) dan blijken de veerkracht en productiestabiliteit van dit concept erg tegen te vallen. Als voorbeeld de dit jaar zeer lage uienopbrengsten in Zuid-West Nederland, een combinatie van lange droogte, een gewas met een slechte doorworteling en bodemkwaliteit die niet optimaal is door o.a. ondergrondverdichting of een te laag (actief) organische stof gehalte) . Eigenschappen als een goed ontwikkeld wortelsysteem, stabiele (horizontale) ziekte resistentie en eigenschappen die het genotype aantrekkelijk maken voor natuurlijke vijanden is weinig op veredeld. Daarnaast zijn rassen ontwikkeld op genetische uniformiteit voor  mechanische oogst (alles is gelijktijdig rijp) maar ook om op het ras kwekersrecht te kunnen verkrijgen (registratie eisen).  Die genetische uniformiteit maakt dat de planten niet optimaal kunnen produceren als er meer extreme omstandigheden optreden waar het genotype gevoelig voor is maar zorgen er ook voor dat het gewas niet efficiënt met het aanbod van lucht licht en water omspringt.
Naar mijn mening moet de zaadsector veel meer aandacht besteden aan eigenschappen als doorworteling, horizontale resistentie en diversiteit binnen de rassen. Hiermee kan een belangrijke bijdrage geleverd worden aan meer veerkrachtige productiesystemen.

Tot zover een stukje van mijn visie op rasontwikkeling
Ir. Wijnand Sukkel

 

Dagprogramma:

  • 9h30      Koffie en thee staan klaar
  • 10h00    Opening van de dag – Greet Lambrecht (Akelei)
  • 10h15    ‘Biologische veredeling, in breed perspectief op weg naar duurzaamheid’ door onderzoeker Edwin Nuijten (Louis Bolk Instituut NL en  bestuurslid Stichting Zaadgoed NL)
  • 11h00    ‘Het Pajottenlander granen-netwerk’ als praktische case door agro-ecoloog Lucas van den Abeele
  • 11h35    De VZW Vitale rassen stelt zich voor
  • 12h00    Broodjesmaaltijd
  • 13h15    We gaan samen aan de slag om het thema te verdiepen en te onderbouwen onder de deskundige leiding van Willy Douma (Hivos NL)
  • 14h30    Afronding van de dag

 

Inschrijven:


Graag zo snel mogelijk bij Greet Lambrecht akelei.jd@skynet.be

De inschrijving is definitief bij overschrijving van €10 op rekeningnr BE08 5230 8024 1913 op naam van ‘BBNW zelf zaden telen’.

Broodjesmaaltijd, koffie en thee zijn hierbij inbegrepen.

Wil je zaden schonen, dan even aan Greet doorgeven wat je zal meebrengen om de organisatie vlot te laten verlopen. Droog materiaal meebrengen graag! Vanaf 15u kunnen we aan de slag met het schonen van onze zaden.

Gegevens

Datum:
november 30, 2018
Tijd:
09:30 - 15:00
Kosten:
€10

Organisator

Zelf Zaden Telen
E-mail:
akelei.jd@skynet.be
Bekijk de site van Organisator

Locatie

ILVO, Plant 9
Burg. Van Gansberghelaan 109
Merelbeke, 9820 België
+ Google Maps
Bekijk de site van Locatie