Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Seed matters met Vandana Shiva

1 juni @ 09:30 - 15:45

De wereldberoemde activiste Vandana Shiva vertelt tijdens het congres SEED MATTERS, op 1 juni in Antropia in Driebergen, over de strijd die zij al decennia lang voert tegen de overheersende krachten van de zaadgoed-multinationals. 

“We receive our seeds from nature and our ancestors. We have a duty to save and share them, and hand them over to future generations in their richness, integrity, and diversity.”
Vandana Shiva

Er speelt veel op het gebied van ons zaaizaad. De soortenrijkdom op de rassenlijsten is de afgelopen decennia kleiner en kleiner geworden. Zaadfirma’s worden overgenomen door chemische concerns die ook landbouwgif en medicijnen produceren. Patentvrij en gentechvrij zaadgoed staat steeds verder onder druk. En nu ook Europa dreigt te kiezen voor een laagdrempelige toelating van gentechvoedsel is het de vraag wat we hier als telers, veredelaars en onderzoekers tegenover kunnen zetten. En hoe we de markt en de consument in onze keus voor gentechvrije biologische zaden kunnen meenemen?

In dit congres praten we je bij over de huidige stand van zaken in Den Haag en Brussel als het gaat om etiketteringsplicht, over afspraken over het voorkomen van besmetting op het veld en over de rol van patenten die kleine veredelingsbedrijven buiten spel zet.

Maar naast de bedreigingen gaat dit congres ook juist over mogelijkheden. Welke kansrijke initiatieven met bv zaadvaste rassen zijn al opgestart? En wat zijn de ervaringen van boeren die hiermee werken?

Met in ons midden de wereldberoemde Indiase wetenschapper en activiste Vandana Shiva. Zij creëerde met Navdanya in India de ‘gardens of hope’ met talloze variëteiten van o.a. rijst. Wat kunnen we leren van haar ervaringen in de strijd tegen monopolisering van zaadgoed en voor het behoud van agrobiodiversiteit?

Met dank aan onze sponsoren en mede in het kader van 100 jarig jubileum van de biodynamische landbouw, bieden wij een dag vol inspiratie en kennisuitwisseling voor iedereen die betrokken is bij behoud van een grote variëteit aan zaadgoed geschikt voor de biologische  en agro-ecologische landbouw.  Omdat zaadgoed ons cultureel erfgoed is en de bron van ons bestaan. Dat is iets anders dan zaadgoed waarbij natuurlijke eigenschappen middels een technische ingreep worden gepatenteerd door multinationals in agrochemie en zaadgoed.

Seed Matters!

Gegevens

Datum:
1 juni
Tijd:
09:30 - 15:45
Site:
https://bdvereniging.nl/project/seed-matters-congres-met-vandana-shiva/

Locatie

Antropia
Hoofdstraat 8
Driebergen (gelegen naast station Driebergen Zeist), Nederland
+ Google Maps