Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Rassenvergelijking, smaakproef en rondleiding

september 4, 2023 @ 14:00 - 17:00

Op maandagmiddag 4 september organiseert de Ketenwerkgroep Biologische Zaadvaste Rassen een unieke rassenvergelijking voor telers, koks en consumenten. Met elkaar bekijken en proeven we verschillende bijzondere groenterassen op het veld. Bij biologische tuinderij ‘t Struykgewas in Scherpenzeel staan acht rassen buiten paprika, zes rassen buiten aubergine en zeven rassen rode bieten van verschillende aanbieders (Bingenheimer Saatgut, De Bolster, De Zaderij, Vitale Rassen).

Een ideale gelegenheid om het ruime aanbod aan biologische zaadvaste rassen op het veld te observeren, te proeven en ervaringen met elkaar uit te wisselen. Er zal ook een smaakproef zijn met tuinder en ‘smaakspecialist’ Reinier Hoon. Edwin Nuijten en Mieke Lateir zijn aanwezig om jullie alles over de bijzondere rassen te vertellen en Pieter Struyk zal een korte rondleiding verzorgen.

Vanuit de ketenwerkgroep streven wij ernaar dat steeds meer telers, veredelaars, vermeerderaars en ook consumenten kiezen voor reproduceerbare zaadvaste rassen, zonder patenten. Biologische zaadvaste rassen zijn diverser met als doel meer vitale robuuste gewassen die tegen een stootje kunnen en tegelijkertijd zorgen voor meer agro-biodiversiteit. Biologisch veredelde zaadvaste rassen bieden de boer de mogelijkheid om in een ras verder te selecteren. Omdat een biologisch ras ook patentvrij is, kan de boer onafhankelijk zijn of haar selectie werk doen. Vandaag de dag is dat helaas niet meer vanzelfsprekend. Nieuwe rassen een kans geven is niet alleen leuk maar ook belangrijk om de diversiteit aan verschillende groenterassen in de toekomst te behouden. Bovendien staan steeds meer consumenten open voor bijzondere, smaakvolle gewassen. Hebben we je enthousiast gemaakt?

Informatie en aanmelden

Datum: Maandagmiddag 4 september

Tijd: Aanvang 14:00 uur (inloop met koffie/thee vanaf 13:30) einde rond 17:00 uur

Locatie: Biologische Tuinderij ‘t Struykgewas, adres (parkeren): Burgemeester Royaardslaan 3, Scherpenzeel. www.struykgewas.nl

Vragen: secretariaat@zaadgoed.nl

Aanmelden graag via de deze link of stuur een bericht naar secretariaat@zaadgoed.nl.

Organisator

Ketenwerkgroep Biologische Zaadvaste rassen

Locatie

Biologische Tuinderij ‘t Struykgewas
Burgemeester Royaardslaan 3 (parkeren)
Scherpenzeel, Nederland
+ Google Maps