Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Cursus Zaadteelt zaadvaste rassen (volgeboekt)

september 23, 2023 @ 10:00 - 17:00

De cursus is bedoeld voor boeren, tuinders en andere geïnteresseerden die aan de slag willen (of zijn) met selectie, vermeerdering, instandhouding en/of veredeling. Het doel van de cursus is om cursisten een basis te bieden om daarmee zelf zaden te kunnen vermeerderen en te kunnen beslissen welke methoden daarvoor te gebruiken. De cursus bestaat uit theorie, praktische oefeningen en groepswerk.

De cursus is op hoofdlijnen in handen van Edwin Nuijten. Edwin heeft ongeveer 25 jaar ervaring met boerenveredeling waarvan ruim 10 jaar ook biologische veredeling. Edwin Nuijten is op dit moment werkzaam op De Beersche Hoeve als veredelaar en zit in het bestuur van Stichting Zaadgoed.

De cursus voor dit najaar is volgeboekt. Heb je interesse? Mail dan naar secretariaat@zaadgoed.nl en we kunnen je op de wachtlijst voor 2024 zetten.

Caring Farmers, De Zaderij en Stichting Zaadgoed zetten zich samen in voor een Levende Zadenbank.

Wereldwijd is het aantal groenterassen dat we telen en eten enorm afgenomen. De zaadhandel is steeds meer in de handen gekomen van een klein aantal grote bedrijven . Meer dan 90% van alle groenten die we eten, komen van F1-hybride rassen, en steeds meer met patenten erop. Boeren en tuinders zijn hierdoor afhankelijk geworden van de zaadindustrie, waar zij jaar op jaar opnieuw zaden moeten inkopen.

Caring Farmers, De Zaderij en Stichting Zaadgoed gaan zich samen inzetten voor een Levende Zaadbank: telers handvaten geven hoe met name van groenterassen zaad te telen dat weer gebruikt kan worden in het volgende seizoen. De teler is hiermee ook in staat de rassen zelf door te ontwikkelen. Een Levende Zadenbank betekent gezamenlijk rassen in stand houden en doorontwikkelen.

Met zaadvaste rassen krijgt de teler weer meer de touwtjes in handen en wat ook erg belangrijk is: de biodiversiteit neemt toe, in de landbouw én op ons bord. Vaak spreken we bij agro-biodiversiteit over verscheidenheid in soorten, maar ook verscheidenheid van rassen en de genetische variatie binnen een ras horen daarbij.

Gegevens

Datum:
september 23, 2023
Tijd:
10:00 - 17:00
Site:
https://caringfarmers.nl/50-korting-op-cursus-zaadvaste-rassen-telen/

Locatie

De Beersche Hoeve
Baesterdijk 5
Oostelbeers, 5091 RA
+ Google Maps
Bekijk de site van Locatie