Stichting Zaadgoed
voor biologische zaadteelt en veredeling
en behoud van biodiversiteit
Red onze zaden!

Reclaim the Seeds

Reclaim the Seeds 2015 in Driebergen

Het mooie landgoed Kraaybeekerhof huisvestte op 28 februari en 1 maart 2015 het jaarlijkse Reclaim the Seeds weekend. Net als de voorgaande edities was het weer een drukke en gezellige bedoening. Naast kramen van de meer professionele 'seed savers' hadden ook vele andere deelnemers zelf geoogste en geselecteerde zaden meegenomen voor de ruiltafels.  Ruim 1500 mensen namen deel aan de zadenbeurs en workshopprogramma bij Kraaybeekerhof in Driebergen. Het was een stevig statement tegen patenten op gewassen de en marktpositie grote internationale landbouwbedrijven.

 

==========================================

Reclaim the Seeds 2014 in Haren en Groningen

Na succesvolle edities in 2012 in Amsterdam en 2013 in Den Bosch streek het zadencircus op 8-9 maart 2014 in Groningen neer. Ook in het Noorden van Nederland zijn veel mensen bezig met het behouden van bijzondere gewassen en, heel belangrijk, er is een actieve groep mensen die zich met de organisatie van de locatie en andere praktische zaken bezig wil houden.

Europese regelgeving, tegengeluiden en alternatieven
Uiteraard was er in Groningen weer een zadenbeurs met vele kraampjes vol zaden en informatie over seed saving en andere onderwerpen die te maken hebben met een duurzame en (bio-)diverse landbouw. Net als de afgelopen jaren komen er weer diverse workshops. Een deel was praktisch, bijvoorbeeld over het zelf bewaren van zaden of het opzetten van een tuin. Andere workshops waren meer theoretisch, bijvoorbeeld over de politieke situatie of de dubieuze rol van het bedrijfsleven. Dit jaar was er extra aandacht zijn voor de aanpassing van de Europese zadenwetgeving.

De Hortus in Haren en het Oude RKZ in Groningen
De zadenbeurs en het workshopprogramma vonden plaats in de Hortus in Haren. Deze ruim opgezette botanische tuin is afgestoten door de Universiteit van Groningen. Het zijn nu zo'n 100 vrijwilligers die de tent draaiende houden.  De organisatie was direct enthousiast om het Reclaim-the-Seedsweekend te huisvesten.
 

Allemaal naar Groningen
Er is bewust voor gekozen het weekend elk jaar op een andere locatie te organiseren. En in 2014 waren het dus Groningen en het ernaast gelegen Haren.

Informatie en contact
Updates over de kraamhouders, de geplande workshops en andere programma-onderdelen zullen later op deze website verschijnen. < info@reclaimtheseeds.nl >.