Stichting Zaadgoed
voor biologische zaadteelt en veredeling
en behoud van biodiversiteit
Red onze zaden!

Meer zaadprojecten

De geheimen van succesvolle aardappelveredeling onthuld
Aardappelkweekboek in het Nederlands en Engels uitgekomen

Tijdens de internationale Aardappelbeurs ‘Potato Europe’ op 11 en 12 september in Emmeloord presenteert Bioimpuls in samenwerking met uitgeverij Aardappelwereld het Aardappelkweekboek. In dit handboek zijn de geheimen van succesvolle aardappelveredeling te vinden. Het boek is niet alleen bedoeld voor aardappelkwekers en aspirant-aardappelkwekers. Het is een inspiratiebron voor iedereen die in de aardappelketen werkt. Het boek wordt woensdag 11 september om 9.45 uur aangeboden aan Kees van Arendonk, voorzitter van de Nederlandse Aardappelorganisatie (NAO).

Praktijk en wetenschap in één boek gebundeld
Nederland is wereldwijd aardappelveredelingsland nummer één, en produceert aardappelen met een omzet van € 1 miljard. Het siert Nederland dat het als eerste met een praktijkhandboek komt, waarin theorie, wetenschappelijke kennis en vooral de praktijk van het aardappelkweekwerk bijeen zijn gebracht. Het boek behandelt o.m. de geschiedenis van het aardappelkweekwerk in Nederland, en biedt achtergrondkennis over genetica en de overerving van eigenschappen bij aardappel. Daarnaast zijn er praktische hoofdstukken over het kruisen met al of niet wilde soorten en over de selectie van nieuwe klonen. Bijzonder is de systematische beoordeling van verschillende eigenschappen, rijk geïllustreerd met foto’s. Maar ook nuttig is alles over wat een kweker moet doen voor de keuring, en het proces van aanmelding en registratie van nieuwe rassen.

Officiële overhandiging
Het boek wordt woensdag 11 september om 9.45 uur aangeboden aan Kees van Arendonk, voorzitter van de Nederlandse Aardappelorganisatie (NAO) bij stand B100 tijdens de internationale Potato Europe beurs in Emmeloord. Een dergelijk handboek bestaat nog niet voor de internationale aardappelsector, en daarom is het ook in het Engels beschikbaar.

Waarom dit handboek?
In het kader van het project Bioimpuls Aardappelveredeling is de cursus ‘Aardappelveredeling voor Kwekers’ (2008-2013) opgezet. De belangstelling vanuit de gangbare aardappelsector voor deze cursus was zo groot dat besloten werd een algemeen aardappelkweekboek te maken - vanuit de wens biologische aardappelkwekers met een praktische handleiding te ondersteunen. Het achterliggende doel was om het netwerk van biologische hobbykwekers in Nederland te versterken. Voor de veredeling van biologische aardappelrassen is er een apart hoofdstuk opgenomen over de prioriteiten van eigenschappen die de biologische teelt aan een aardappelras stelt.

Over het Aardappelkweekhandboek
Dit handboek is met name bedoeld voor aardappeltelers en aardappeladviseurs, maar ook interessant voor consumenten die meer willen weten over de herkomst van rassen. Het is tot stand gekomen in het kader van Bioimpuls, www.bioimpuls.nl. In Bioimpuls-projecten werken onderzoekers van het Louis Bolk Instituut en Wageningen University samen met kweekbedrijven en biologische boerenkwekers. Bioimpuls is gefinancierd door het ministerie van Economische Zaken.

Verkrijgbaarheid

U kunt het Nederlandstalige Aardappelkweekboek bestellen via www.louisbolk.nl/aardappelkweekboek. Het Engelstalige boek is verkrijgbaar via www.louisbolk.org/potatobreeding. Beide boeken kosten € 53,00 per stuk incl. BTW en excl. verzendkosten. U kunt het boek ook rechtstreeks bij de uitgeverij De Aardappelwereld bestellen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met  Edith Lammerts van Bueren, een van de auteurs van het boek, e.lammerts@louisbolk.nl, tel. 0343-523.860.

Over het Louis Bolk Instituut
Het Louis Bolk Instituut is een internationaal onafhankelijk kennisinstituut ter bevordering van écht duurzame landbouw, voeding en gezondheid. Er zijn ongeveer 60 werknemers actief vanuit hoofdkantoor Driebergen en Accra (Ghana). Belangrijke opdrachtgevers zijn onder andere het Ministerie van EZ, provincies, waterschappen en het bedrijfsleven. Kijk voor meer informatie op www.louisbolk.nl